Naslovnica Crkva CRKVA SV. IVE – PODMILAČJE

CRKVA SV. IVE – PODMILAČJE

Na magistralnom putu Jajce – Banjaluka, na izlazu iz sela Podmilačje, najedanput se proteže ravnica okružena brdima i jednim brežuljkom. Na tom brežuljku, kao neki biser, diže se crkva sv. Ive. Njena je veličanstvenost svakom prolazniku upadala u oči, te su se mnogi zaustavljali da se odmore od napornog puta kroz kanjon, a vjernici da bi se pomolili Bogu i zahvalili sv. Ivi na sretnom putovanju, možda i ne sluteći kakvu je slavnu povijest ova crkva imala. To je već , da tako kažem, postalo običajem, koji ni dan danas nije ukinut.

Još uvijek je otvoreno pitanje o vremenu nastanka crkvice Sv. Ive u
Podmilačju. Do sada nije pronađen nijedan zapisani podatak koji bi , barem indirektno, govorio o ovom problemu. Stoga se o vremenu nastanka crkvice može zaključiti iz njenih osobina, ali također iz nekih pretpostavki. Općenito je prihvaćeno da crkvica Sv. Ive potječe iz XV. stoljeća, jer ima puno karakteristika gotičkog stila (bifora, pročelje, toranj). “Na temelju stilskih osobina portala, vrijeme gradnje mogli bismo i još detaljnije precizirati u sredinu toga vijeka. Interesantno je miješanje dvaju utjecaja: kontinentalnog i primorskog.
Dok je građevina izrazito kontinentalnog tipa, portal je proizvod neke dalmatinske kasnogotičke radionice Možda ne bi bilo presmiono niti pretjerano pomišljati na mogućnost da je crkva sagrađena nakon 1435. god., kada se, kako dr. Lj. Thalloczy kaže, grade tvrđava i druge crkve u Jajcu, iako u ovom tekstu nema nikakva spomena o crkvici.
Moguće je također da se crkva počela graditi i nakon turskog osvajanja
Bosne, dakle, nakon god. 1463., jer su dotadašnje crkve i samostan u Jajcu potpuno onesposobljeni za pastoralno djelovanje. No, ova se pretpostavka ne može potkrijepiti nijednim podatkom.
Zanimljivo je da fra Vjeko Jarak i fra Srećko Džaja konstatiraju slijedeće: ”Kroz dugu povijest nastali su brojni spomenici,… razne zadužbine, crkve i
svetišta… I stara crkvica Ivana Krstitelja u Podmilačju jest jedna takva
zadužbina“.
No, do sada nisam uspio pronaći nijedan podatak koji bi potvrdio ovu
konstataciju, osim što to spominje fra Zvonko Baković u svojim osobnim
bilješkama.
Ono što je sigurno o vremenu nastanka crkve jest to da je ona
srednjovjekovna građevina i po svom gotičkom stilu historičari kulture smještaju je u XV. stoljeće.