Naslovnica Kultura Tko je patrijarh Irinej, koga je papa prozvao velikim: Ne skriva da...

Tko je patrijarh Irinej, koga je papa prozvao velikim: Ne skriva da je velikosrpski nacionalist

Prigovori na račun patrijarha Irineja, u najmanju su ruku – opravdani. Irinej je osvjedočeni velikosrpski nacionalist, što dokazuje u brojnim javnim istupima.

Tako je na beogradskom Sajmu knjiga 2017. godine izjavio:

– Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima – i dodao kako smatra “tragičnim ponašanje braće rimokatolika”, za koje je kazao da su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikad iskazali kajanje niti uputili ispriku.

Nešto kasnije izjavio je i da je najveća tragedija u tome što su u ustaškom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata veliki udio imali predstavnici Katoličke crkve.

Irinej često opravdava srpske zločine pa je prošle godine ocijenio presudu generalu Ratku Mladiću na kaznu doživotnog zatvora kao “vražja djela koja rade svjetski moćnici”.

Redovito odbija kompromis i s Albancima i izjavljuje da “ne možemo nikada dopustiti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i stoljećima uništavao svetinje naše na Kosovu i u Metohiji”, prenosi Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba