Naslovnica Društvo Zločini nad Hrvatima u BiH sustavno se godinama prešućivali

Zločini nad Hrvatima u BiH sustavno se godinama prešućivali

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HM-CDRP) Ante Nazor tijekom predstavljanja izvješća o radu ovog Centra u Hrvatskom saboru naglasio je kako se zločini nad Hrvatima u BiH prešućuju ili umanjuju te kako javnost u RH vrlo malo zna o stradanjima i patnjama hrvatskog naroda u Domovinskom ratu diljem BiH, piše Večernji list BiH.

Nazor je pritom najavio i projekt “Žrtve Hrvata u BiH” koji je prioritet rada ovog Centra, a kroz koji će se javnost upoznati s velikim brojem stratišta Hrvata u BiH o kojima se dosad vrlo malo ili uopće nije govorilo.

Prikupljanje podataka

U namjeri da razbiju veo šutnje koji obavija brojne zločine nad Hrvatima u BiH, Nazor i njegov tim pripremaju dvije knjige koje će dati odgovor na brojna pitanja iz ovog područja, a tijekom obraćanja sabornicima posebno je ukazao na stradanje Hrvata središnje Bosne, kazavši kako je taj prostor pretrpio strahovite gubitke, a, nažalost, danas se o tomu vrlo malo zna. Nazor je naveo kako su, prema do sada prikupljenim podacima, oko 1850 civila ili zarobljenih pripadnika HVO-a ubili pripadnici srpskih postrojbi u BiH, dok su pripadnici Armije ubili oko 1150 hrvatskih civila ili zarobljenih pripadnika HVO-a.

“Zločini nad Hrvatima u BiH medijski su prešućeni ili umanjivani”, upozorio je Nazor, ukazavši pritom i na temu o kojoj se malo govori – logorima Armije BiH. Objasnio je da je na prostoru pod vlašću Bošnjaka u BiH postojao 331 logor za Hrvate u kojem su bila smještena 14.444 Hrvata, a od čega oko 10 tisuća civila, pri čemu su 632 logoraša ubijena, a od toga broja njih 50 okrutno na ritualan način. U kontekstu pojedinih mjesta zločina Armije nad Hrvatima, Nazor je ukazao na mjesta kao što su Dusina i Gusti Grab kod Busovače, istaknuvši da je upravo tu počela spirala zla i ubijanje hrvatskih civila, a naveo je i brojna druga stratišta, poput Orlišta, Trusine, Uzdola, Hudutskog, Kiseljaka kod Žepča, Križančeva Sela, Buhinih Kuća, Grabovice i Bugojna. “Prešućeno je i ubojstvo osmero hrvatske djece u Vitezu, koje je ubila minobacačka mina s položaja Armije BiH”, upozorio je Nazor.

Brojni zločini

Kad je riječ o zločinima srpskih postrojbi, Nazor je naglasio da su Hrvati bili prvi na udaru agresije podsjetivši kako su srpske postrojbe, nakon paljenja sela Ravno, u selu Kijev Dol ubili devet civila, a nakon toga zločini su počinjeni u Kupresu, Bosanskom Brodu, Bosanskom Šamcu, Brčkom. Ukazao je i na podatak prema kojemu je u Banjoj Luci, gdje nije bilo sukoba, ubijeno 96 hrvatskih civila, dok je u Sarajevu ubijeno 465 civila Hrvata. Nakon prezentacije Željko Raguž (Klub HDZ) zahvalio je Nazoru što je naglasio potrebu istraživanja zločina u BiH. Hoće li javnost u RH nakon ovoga početi obraćati više pozornost na spomenutu problematiku, ostaje za vidjeti.

 

Hercegovački portal