Naslovnica Društvo Dolazak ISIL-a u Hercegovinu jamac da će Mostar jednoga dana biti stolni...

Dolazak ISIL-a u Hercegovinu jamac da će Mostar jednoga dana biti stolni grad

Hrvatska politička scena u BiH i dalje je izložena dubokim podjelama. Zahvaljujući Hrvatskom narodnom saboru BiH te podjele su postale manje primjetne javnosti, ali to ne znači kako one ne postoje. Postoje i podjele unutar samih stranaka, osobito tijekom procesa unutarstranačkih izbora.

Posljedice tih podjela možda su najviše primjetne na izborima jer kod hrvatskog biračkog tijela jačaju apatiju i stvaraju mišljenje kako se kroz izborni proces ništa ne može promijeniti. Možda je Mostar najbolji primjer toga jer su na prošlim općim izborima u ovome gradu više glasova dobile bošnjačke stranke od hrvatskih. To ne znači kako je više birača bošnjačke nacionalnosti u Mostaru nego kako je apatija daleko prisutnija u hrvatskom biračkom tijelu.

Hrvatskim političarima je teško pronači način kako se obračunati s ovim problemom, ali izgleda kako će im u tome pomoći bošnjački politički predstavnici. Naime, najava ministrice Semihe Borovac kako će obitelji pripadnika ISIL-a biti smještene u Centar za migrante u Salakovcu je sasvim dovoljan razlog za razbuđivanje kompletnog hrvatskog biračkog tijela u Mostaru i Hercegovini, te izbor hrvatskih predstavnika koji će znati odgovoriti na ovakve pokušaje promjene stanja u gradu na Neretvi.

I ne samo da će ovakve najave riješiti problem apatije hrvatskog biračkog tijela u Mostaru i šire nego drastično povećavaju mogućnost da Mostar u budućnosti zaista bude stolni grad Hrvata u BiH. Teško je naći bolji motiv za izlazak na izbore od borbe protiv naseljavanja pripadnika ISIL-a u Mostaru. Najava dolaska ISIL-a u Mostar jasan je znak kako se Hrvati bez svoga entiteta ne mogu zaštiti od ovakvih pojava i poruka kako treba pojačano raditi na tome projektu. Činjenica je kako nitko ne pomišlja pripadnike ISIL-a smjestiti u Republiku Srpsku samo jasno govori koliko jedan entitet može zaštiti jedan konstitutivni narod u BiH. I Hrvatima je izgleda potrebna takva zaštita.

Hrvatski politički predstavnici već dugo vremena ističu kako nema nikakvih aktivnosti i zahtjeva za formiranje trećeg entiteta. I to je istina. Jedini cilj hrvatske politike u BiH već duže vrijeme je osiguranje izbora legitimnih predstavnika Hrvata u institucijama i promjena Izbornog zakona koja će to jamčiti.

Ipak, sada kada netko najavljuje kako će pripadnike ISIL-a i njihove obitelji dovesti u Hercegovinu, možda je vrijeme da se na stol vrati tema trećeg entiteta. Jer hrvatski narod treba zaštiti od ovakvih pojava. Trajno.