Naslovnica Društvo VIDEO: Brotnjak dr. Alen Ostojić odlazi na usavršavanje u Nacionalni institut za...

VIDEO: Brotnjak dr. Alen Ostojić odlazi na usavršavanje u Nacionalni institut za rak u SAD

Zaklada Ana Rukavina šalje još jednog mladog liječnika na stručno usavršavanje u SAD i to u njihov Nacionalni institut za rak.

Donirali su i testove za Registar darivatelja KBC-u Zagreb, od svojih redovitih sredstva jer, unatoč premijerovu obećanju, povrat PDV-a kojim se to trebalo financirati, nisu dobili.

Na zavodu za hematologiju zagrebačkog KBC-a mladi liječnik Alen Ostojić već sedam godina liječi oboljele od leukemije.

“Lijepo je vidjeti pacijenta kojem ste pomogli koji boluje od smrtonosne bolesti, na kraju ste mu pomogli da se izliječi, to je dobar osjećaj. Vidjeti ljude koji su zdravi, a bili su bolesni”, kaže Alen Ostojić.

A takvih primjera izlječenja bi trebalo biti još i više uz nova znanja koja će steći u SAD-u. Doktor Ostojić je šesti stipendist zaklade Ana Rukavina. Bavit će se istraživanjem mijeloične leukemije, vrste od koje je bolovala i Ana Rukavina.

Reproduktor videozapisa

“Svi su otišli i svi su se vratili, to je dobro, to znači da smo dobre kandidate izabrali i da ti kandidati žele to vratiti onima kojima je to najpotrebnije, a to su pacijenti u Republici Hrvatskoj”, kaže medicinski direktor Zaklade Mirando Mrsić.

Novac za stipendije su donirali građani, tijekom tradicionalnog koncerta “Želim život”, koji već godinama podržavaju rad Zaklade.
Premijer je lani obećao povrat PDV-a na skupljena sredstva, od kojeg su se trebali kupiti testovi za tipizaciju uzoraka u Registru. To se još nije dogodilo pa je Zaklada testove kupila od svojih redovitih sredstava.

“Ja vjerujem da će oni to učiniti, ali oni to ne daju Zakladi. To daje država nama da bi mi kupili bolnici koja je vlasništvu hrvatske države testove”, kaže upraviteljica Zaklade Marija Rukavina.

Otkad postoji, Zaklada je hrvatskim registrom dobrovoljnih darivatelja spasila 105 života.

Dnevnik.hr