Naslovnica Društvo Hrvat s Princetona nudi maturantima pomoć s upisom na fakultet

Hrvat s Princetona nudi maturantima pomoć s upisom na fakultet

Dejan Kovač, postdoktorand prestižnog američkog Sveučilišta Princeton koji povremeno piše za Index, već tri godine provodi projekt u kojem maturantima nastoji na raspolaganje staviti umjetnu inteligenciju, ključnu za pronalazak alternativnog studijskog programa u slučaju da im ne uspije upis na željeni fakultet.

“S timom inozemnih i domaćih stručnjaka razvijamo taj AI (artificial intelligence) koji pomaže maturantima da upišu željeni program čak i kad on nije na fakultetu koji je maturant inicijalno zamislio. Poanta nije da maturanti samo upišu bilo koji studijski program, jer većini će to poći za rukom, već da upišu što više rangirani studijski program u cilju da se maksimizira njihovo zadovoljstvo i motivacija za budućim učenjem te smanji odustajanje. Napravili smo sustav s umjetnom inteligencijom koji pomaže maturantima pri upisu na fakultete“, tumači hrvatski princetonovac koji smatra da je vrijeme za ulazak u novu eru u kojoj će umjetna inteligencija davati dodatnu pamet i prevagu u donošenju nekih najvažnijih životnih odluka.

Tim maturantima nudi informacije uzimajući u obzir njihove željene izbore, odnosno optimizira listu programa koje bi mogli upisati s obzirom na svoje bodove i preferencije.

Kako novi sustav funkcionira?

Sustav je još u testnoj fazi. Primjerice, uzmimo da netko želi upisati računalstvo na FER-u, ali je deseti ispod crte. Od 900 različitih studijskih programa koji se u Hrvatskoj nude, budući studenti često nisu ni svjesni da na nekom drugom mjestu postoji sličan program računalstva na kojem upisne kvote nisu popunjene. Budući da za njega ne znaju, nisu ga ni naveli na listi odabranih studijskih programa, piše Index.hr.

”Naša je ideja vrlo jednostavna. Baš kao što se na Amazonu dok biraš Nike tenisice pojavi upit jesi li možda zainteresiran za Adidas, maturantu se pomoću umjetne inteligencije ponudi sugestija za sličan studijski program. Taj projekt ne postoji još nigdje u svijetu, radim ga u suradnji s kolegama s Princetona i kolegom Marinom Drlje, doktorandom sa CERGE-a. Veliku pomoć u projektu pružila je i Agencija za znanost i visoko obrazovanje – gospoda Igor Drvodelić i Mirko Stanić. Naš sustav, prvi takav u svijetu, gdje umjetna inteligencija pomaže maturantima da upišu željeni studijski program, već je spreman. Idući tjedan kreću upisi pa bismo željeli da maturanti znaju da imaju novog pametnog pomoćnika kako bi, kada dobiju poruku od mene, znali o čemu se radi i reagirali na nju. Sustav je u testnoj fazi tako da su zasad poruke minimalne, ali s vremenom je cilj integrirati naš AI u sustav tako da maturanti mogu interreagirati neograničeno s našim botom”, kaže nam svestrani mladi znanstvenik koji apelira na sve da ako imaju maturanta u obitelji ili u bližoj okolini, s njima podijele ove bitne novosti.