Naslovnica Gospodarstvo Optimizam: Aluminij dobio novu priliku

Optimizam: Aluminij dobio novu priliku

“Aluminiju je Vlada Federacije produžila financijsku konsolidaciju za idućih šest mjeseci”, potvrdio je Zdenko Klepić predsjednik Nadzornog odbora Aluminija nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i ministricom financija Federacije BiH Jelkom Milićević te predstavnicima Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, prenosi Bljesak.

”Razgovarali smo o tome kako spasiti Aluminij, kako nastaviti poslovanje. Zaključi od neki dan su detaljnije razrađeni. Zajednički zaključak je briga od svih 900 zaposlenika. To je briga svih nas od politike do sindikata. Kako riješiti zaposlenike. Tako da budu adekvatno zbrinuti”, rekao je Klepić dodavši kako će im se pokušati osigurati posao i da Aluminij živi.

”Poduzeće može živjeti u narednom periodu bez straha da će netko blokirati račun ili proglasiti stečaj. U tom vremenu se može pronaći način kako da Aluminij opstane… Na temelju analize, vezano za nastavak proizvodnje, i oživljavanje dijela proizvodnje a to je da prvo krenemo s Ljevaonicom u vrlo kratkom roku. Rade se analize za Anodu i Elektrolizu. Analize će pokazati kolika su oštećenja”, rekao je Klepić i dodao kako ”optimizam zrači iz svih nas”.

”Mislim da smo na dobrom putu da nađemo put do oživljavanja. Računamo koliko nam novaca treba, koliko struje, izvore financiranja”, rekao je Klepić i dodao kako je prvi element ”briga o zaposlenicima, zapošljavanje zaposlenika, vodeći računa o najugroženijima”. Klepić je rekao kako će se električna energija će kupovati ovisno o potrebama kako će se pokretati proizvodnja.

”O cijeni ne razgovaramo, a izračuni nam pokazuju da će Ljevaonica moći raditi”, rekao je Klepić. Pero Bebek, sindikalist Aluminija, rekao je kako su brojne nezakonske radnje u zadnjem desetljeću.

”Od organa vlasti očekujem da rade svoj posao. Netko je to opstruirao. Bile su 2014. opsežne istrage oko nekih stvari. Netko je te papire sklonio”, rekao je Bebek.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je zgradu Aluminija napustio nešto prije 10 sati bez izjave i to na stražnji izlaz nakon sastanka predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Vrisak.info