Naslovnica Gospodarstvo Uprava i djelatnici Aluminija o ponudi za nastavak rada: Jedni žele otkaze,...

Uprava i djelatnici Aluminija o ponudi za nastavak rada: Jedni žele otkaze, drugi prosvjede, treći otpremnine

Članovi Uprave Aluminija danas su razgovarali sa djelatnicima ugašene tvornice, a glavna tema je bila status radnika i ponuda koja im je dostavljena, odnosno, uvjeti pod kojima je moguće nastaviti raditi u nekadašnjem gigantu. Naravno, razočarenje radnika činjenicom da će im plaće biti smanjenje za 50 posto je ogromno, ali to nije jedini problem.

 

-Jedni su nezadovoljni ponudom, drugi ponuđenim otpremninama, treći žele nova rješenja, četvrti traže da im damo otkaz kako bi mogli ostvariti određena prava, a postoji i jedan manja grupa koja ponovo želi cijelu priču prebaciti na ulicu i nastaviti sa prosvjedima. Ono što je sigurno jeste da se status radnika mora riješiti do konca mjeseca jer u protivnom plaće se moraju isplatiti ljudima i za rujan, a tih sredstava nema – istaknuli su sugovornici za Ero.tel.

Kako je za naš portal rekao predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romeo Biokšić, teško je pronaći one koji su zadovoljni ponuđenim, ali vjerojatno će jedan dio radnika pristati raditi i pod takvim uvjetima. Rekao je kako će sindikat donijeti konačan stav o daljnjim koracima nakon što se popune anketni listići i dobije slika o stvarnom stavu radnika prema ponudi koju su dobili.

-Očekujemo kako ćemo sutra ili u ponedjeljak imati konačne rezultate i onda ćemo vidjeti kako dalje. Dobivamo različite zahtjeve od radnika, ali ćemo sve sažeti nakon što svi preko anketnih listića kažemo što mislimo o ponudi koju smo dobili. Jako je malo onih koji će biti zadovoljni, ali pričekajmo još nekoliko dana do konačno stava – rekao je Biokšić za Ero.tel.

Činjenica kako radnici i Uprava pričaju unutar poduzeća, a ne na ulici znak je kako ima spremnosti na dogovor. Drugo je pitanje hoće li tako ostati i tijekom idućega tjedna.

Kako doznaje Ero.tel, sindikat Aluminija ima sve više poziva od raznih sindikata iz Bosne koji žele prosvjede na ulicama Mostara. To nam je potvrdio i Biokšić. Ali više o toj temi tijekom sutrašnjeg dana. Za sada je važno kako se razgovara o konkrenim načinima rješavanja statusa radnika Aluminija.

S obzirom da je ostalo još samo tri tjedna za konačno rješenje, stvari će vjerojatno biti ubrzane idućih dana. A onda se priča okreće prema pokretanju proizvodnje i novom startu Aluminija. Ovaj put će valjda struka imati prevlast nad raznim drugim uticajima koji su giganta bacili na koljena. A s njim i gospodarstvo Hercegovine.