Naslovnica Društvo IMOTSKI: U čast šestorici imotskih junaka otvoren spomen park

IMOTSKI: U čast šestorici imotskih junaka otvoren spomen park

Spomen obilježje otvorili su načelnik općine Podbablje Ante Kujundžić, predsjednik i dopredsjednik UHDVDR-a Vinko Tolić i Ante Livajić,te vojnici.

 

U povodu blagdana svetoga Luke zaštitnika općine Podbablje i Dana te općine u Poljicima kod župne crkve svete Ane otkriveno je spomen obilježje šestorici poginulih junaka u Domovinskom ratu s područja te župe.

Njih šestorica odmah s početkom Domovinskog rata krenuli su u obranu Domovine od istoka do juga Hrvatske. Tako je Rajko Lozo poginuo braneći Zadar i njegovo okružje, Miroslav Gudelj-Velaga Šarengrad na krajnjem istoku Hrvatske, Ante Livajić u Vinkovcima, Borislav Bašić, Ivica Kujundžić-Srcan i Ante Ujević na Dubrovačkom području braneći južne granice Hrvatske.

Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Imotske krajine uz općinu Podbablje inicirala je izgradnju vrlo lijepog spomen obilježja u okružju crkve svete Ane, a osmislio ga je nadareni umjetnik Augustin Ago Kujundžić.

Na otvaranju spomen obilježja smještenog u lijepom parku okupio se veliki broj mještana župe Podbablje te mnogih mjesta Imotske krajine i naše županije, veterani Domovinskog rata Imotske krajine, suborci i rodbina poginulih Poljičanskih junaka, pripadnici Hrvatske vojske. Na svečanosti su bili i izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i Vlade RH imotski gradonačelnik Ivan Budalić, izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, pukovnik u mirovini Branko Lubina, izaslanik ministra branitelja brigadir Zdravko Vladanović, Bruno Vukić predsjednik UHDVDR-a naše županije.

Spomen obilježje otvorili su načelnik općine Podbablje Ante Kujundžić, predsjednik i dopredsjednik UHDVDR-a Vinko Tolić i Ante Livajić, te vojnici Hrvatske vojske skidajući hrvatsku trobojnicu sa šest kamenih stupova na kojima su slike šestorice junaka. Blagoslov spomen obilježja podario je župnik župe Poljica don. Petar Čondić. S puno emocija i pijeteta o junacima iz župe Poljica govorili su Bruno Vukić, Zdravko Vladanović, Ivan Budalić, Branko Lubina i Ante Kujundžić. Podijeljene su i zahvalnice donatorima koji su pripomogli izgradnju spomen obilježja. Na kraju programa otkrivanja spomen obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće za junake iz župe svete Ane. U programu je sudjelovala i klapa Sv. Mihovil iz Prološca.

 

Text i FOTO: Radio Imotski