Naslovnica Politika Je li Semiha Borovac zaslužila da je hrvatske općine i županije proglase...

Je li Semiha Borovac zaslužila da je hrvatske općine i županije proglase personom non grata?

Kada su SDA i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prije nešto više od godinu dana poslali migrante u prihvatni centar Salakovac, a hrvatski dužnosnici se usprotivili takvoj odluci, stigle su optužbe kako Hrvati izazivaju državni udar. Sada, nakon godinu dana od toga događaja u Mostar dolazi ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i najavljuje fazu dva ovoga projekta. Ona kaže kako bi u Salakovac trebale doći obitelji pripadnika ISIL-a.

Čak ministrica Borovac pripadnike ISIL-a ne naziva teroristima nego koristi izraz “porodice boraca povratnika s ratišta u Siriji”. To je čak razumnjivo jer je Semihina SDA osnovala prvu verziju ISIL-a, odnosno, odred El Mudžahid koji je vršio obredna ubijanja Hrvata i Srba, te brojne druge zločine koji su identični onima koje zadnjih godina gledamo u Siriji i Iraku. Čak su i isti ljudi koji su bili u El Mudžahidu ili njihovi potomci danas teroristi ISIL-a, odnosno, po ministri Borovac, oni su “borci povratnici”.

Kada je ljubav prema tim “borcima povratnicima” i njihovim obiteljima toliko velika bilo bi logično da ih SDA stavi pod svoje okrilje. Ali ne! Najava kako će pripadnici ISIL-a i njihove obitelji biti stavljeni u HNŽ nije ništa više nego podloga za stvaranje novih napetosti, narušavanje sigurnosne situacije i stanje u kojem jako lako može doći do eskalacije nasilja. Stanovnici HNŽ-u su i nekako pristali na smještaj migranata u Salakovac, ali na smještaj pripadnika ISIL-a pored svoga kućnog praga sigurno neće. Pod bilo koju cijenu.

Hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti su žestoko reagirali na najave ministrice Borovac i za očekivati je kako će oni spriječiti ovakav razvoj događaja. Iako u prošlosti politika mnogo puta nije reagirala na odgovarajući način na određene događaje, ovaj put ne smije biti propusta ni uzmicanja. Čak ni ako najveći Srbin među Bošnjacima Dragan Mektić bude opet vrištao kako Hrvati prave državni udar zato što ne puštaju autobuse migranata u svoje krilo. Prije godinu dana nismo bili sigurni jesu li u tim autobusima pripadnici ISIL-a među migrantima, ali ovaj put nema dileme.

Neka ministrica Borovac i njezin kolega Mektić odu u Banja Luku pa izjave ovakvo nešto. Vjerojatno bi ih entitetska policija ispratila do entitetske granice i bili bi proglašeni personom non grata u Republici Srpskoj. Većina hrvatskih općina je drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH proglasila personom non grata nakon što su je izabran u Predsjedništvo BiH glasovima Bošnjaka u ime Hrvata. Možda bi isto trebalo uraditi i sa Semihom Borovac. Jer kada ti netko najavljuje kako će ti dovesti teroriste i njihove obitelji u kuću, onda je valjda razumnjivo da taj netko dobije odgovor istog inteziteta.

Ministrici u tehničkom mandatu Semihi Borovac bi trebalo biti jasno kako nakon ovakvih izjava ne može biti dobrodošla na teritoriji gdje večinski žive Hrvati. A ako je toliko zabrinuta za “borce povratnike” možda bi trebala razmotriti mogućnost da ih smjesti u prostorije SDA. Jer oni su ih i doveli na ovo područje. Neka se sada pobrinu za njih.

AU: M.K./Ero.tel