Naslovnica Sport HRVATI I FRANCUZI SPORTSKE VELESILE! NOGOMET, RUKOMET, A SADA I TENIS

HRVATI I FRANCUZI SPORTSKE VELESILE! NOGOMET, RUKOMET, A SADA I TENIS

Sportski okršaji Hrvatske i Francuske već su ispričani u pričama, ispjevani u pjesmama, zabilježeni zauvijek u legendama…

 

 

Francuska je nacija od oko 65 milijuna stanovnika, dok ih ukupno ima oko 100 milijuna! Hrvata je pak 4,5 milijuna, a ukupno Hrvata ima od 7 do 9 milijuna.

Koliko god smo manji od Francuske i povijest nam je izmučena konstantnom borbom za slobodu, nikad se ne predajemo, stoga nije iznenađenje što svijet Hrvatsku proglašava najsportskijom nacijom na svijetu!

A sportski sukobi počeli su nogometom, nastavili se rukometom, a što će se događati s tenisom… jasno je da ne bi trebalo biti dosadno.

Prije 20 godina sve je počelo nogometnom bajkom kada je Hrvatska na prvom Svjetskom prvenstvu u svojoj povijesti otišla do bronce, a u polufinalu protiv domaćina Francuske izgubila je s tijesnih 2:1. Golove je postigao Lilian Thuram koji do tada ni nakon toga više nikad neće postići gol. U toj utakmici Hrvatska je povela golom Davora Šukera i mnogi su je već tada vidjeli u finalu s velikim Brazilom. Ali onda na scenu stupa taj nevjerojatni branič koji danas djeci, možda i unucima priča o toj utakmici koja ga je za sva vremena upisala u povijest, piše portal Grude.com.

 

 

Ove godine Dalićeva Hrvatska napravila je najveći nogometni, a vjerojatni i sportski rezultat svih vremena. U finalu je poražena od Francuske rezultatom 4:2, a kasnije će i veliki Francuz Michael Platini reći da je VAR tehnologija uništila Hrvatsku, da nije bilo faula koji je prethodio golu Francuza, da nije bio penal za Francusku, da je za Hrvatsku, ali tko te pita…

A rukomet je posebna priča, tu je rivalstvo nenadmašno, unatoč tome što je Francuska zahvaljujući najviše sjajnom golmanu Omeyeru odmakla od Hrvatske proteklih godina. Francuzi imaju ukupno 16 pobjeda, Hrvati 8, a bilo je jednom i neriješeno.

 

 

Francuska ima 6 svjetskih zlata, 1 srebro i 3 bronce, a Hrvatska 1 zlato, čak 3 srebra i broncu. Na Europskom prvenstvu Francuzi imaju 3 zlata i broncu, a Hrvati 2 srebra i 2 bronce. Na Olimpijskim igrama Francuzi imaju 2 zlata, 1 srebro i 1 broncu, a Hrvatska također 2 zlata i broncu. Na Mediteranskim igrama Francuska ima 3 srebra i broncu, a Hrvatska čak 3 zlata i 2 bronce, a posljednje zlato osvojila je ove godine, a ono je ostalo u sjeni gore spomenutog Svjetskog prvenstva, pišu Grude.com.

U tenisu, Hrvatskoj je ovo treće finale od nezavisnosti. Naslov je osvojen 2005. godine protiv Slovačke, zatim je izgubljen 2016. godine od Argentine, a sada će protiv branitelja naslova Francuske pokušati osvojiti svoj drugi naslov pobjednika Davis Cupa. Francuska od 1900. od kada se igra najstarije tenisko natjecanje na svijetu iama 10 naslova prvaka i protiv Hrvatske će biti branitelj.

Vrijeme je da mala zemlja, a sportska velesila, zaustavi velike Francuze i da godinu praktički završimo s dva finala s Francuzima. Ako smo ono u srpnju morali izgubiti, idemo ovo dobiti! I to na francuskom terenu!

P.S. Ove godine smo Francuze rasturili u vaterpolu uvjerljivim rezultatom 5:20. Idemo završiti godinu pobjednički!

Grude.com