Naslovnica Crna Kronika Grude: Mladić preživio oko 90 uboda stršljena

Grude: Mladić preživio oko 90 uboda stršljena

Ubod stršljena doživljava se bolnije nego ubod ose, a razlog je što je u njegovu otrovu veći udio acetilholina, sastojka koji izaziva osjećaj pečenja. Osim toga, žalac stršljena je duži i deblji, prodire dublje u osjetljivije slojeve kože, što rezultira osjećajem veće boli.

Dvadesetpetogodišnjak iz Gorice u petak je preživio ubod oko 90 stršljena, inače jako opasnih kukaca koji u nekim slučajevima s jednim ubodom kod pojedinaca mogu izazvati smrt.

Mladić je zaprimljen na hitni prijem u Dom zdravlja Grude u jako tešku stanju, otežavajuće okolnosti su bile te što su ga stršljeni izboli po glavi, ali svjesnom i brzom reakcijom doktora iz Doma zdravlja Grude izbjegnut je najgori moguć scenarij. Nakon što je mladić stabiliziran u Domu zdravlja Grude upućen je u CUM Mostar gdje su ga nakon obrade poslali na kućno liječenje.

Ovo nije jedini slučaj ove godine da stršljeni napadaju na čovjeka, u Domu zdravlja Grude imali su više težih intervencija nad pacijentima koji su bili životno ugroženi upravo zbog uboda stršljena.

Ubod stršljena općenito nije smrtonosan, ali iznimke postoje kad su u pitanju alergične osobe, a iznimno opasni mogu biti i ubodi u usta i grlo zbog mogućnosti naticanja i gušenja. U svakom slučaju, ako dođe do stršljenova uboda, ili više njih, najbolje je hitno potražiti liječničku pomoć i izbjeći moguće probleme.

Njegov otrov možemo usporediti s otrovom drugih osa, ali sastavom nije jednak, čak je manje toksičan. Usprkos tome ubod stršljena doživljava se bolnije nego ubod ose, a razlog je što je u njegovu otrovu veći udio acetilholina, sastojka koji izaziva osjećaj pečenja. Osim toga, žalac stršljena je duži i deblji, prodire dublje u osjetljivije slojeve kože, što rezultira osjećajem veće boli.

Kako bi se izbjeglo moguće ubode i probleme, stršljene treba izbjegavati, ako znamo gdje se nalazi njihova stanište, ni u kojem slučaju ga dirati, rušiti ili paliti jer to može izazvati napad. Ukoliko postoji sumnja da je u blizini vašeg djelovanja onda bi bilo poželjno posuditi adekvatnu opremu kod pčelara koja bih vas zaštitila od mogućeg uboda ovoga kukca.