Naslovnica Crna Kronika MALJEVAC Povrijeđena tri migranta i tri policajca

MALJEVAC Povrijeđena tri migranta i tri policajca

Više od stotinu migranata i drugu noć je provelo u improviziranim šatorima u blizini Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac.

Trenutno je mirno na graničnom prijelazu. Policija je postavila žutu traku na oko 100 metara od granice s Hrvatskom i postavila kordon. Na mostu, granici BiH i Hrvatske, i dalje se nalazi manji broj pripadnika hrvatske policije, prenosi Anadolija.

 

Migranti, među kojima su i žene i djeca, još jednu noć su proveli pod otvorenim nebom. Granični prelaz Maljevac je odblokiran, međutim, promet još nije u funkciji.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković podsjetila je da su migranti sinoć u par navrata pokušali prijeći u Hrvatsku, bilo je naguravanja, ali nije bilo fizičkih sukoba.

“Bilo je povrijeđenih. Najbitnije je da je riječ o lakšim tjelesnim povredama. Povrijeđena su tri migranta i tri policijska službenika Granične policije BiH”, istakla je Dujković.

Povrijeđeni pripadnici Granične policije, kako je kazala, vraćeni su u kordon.

“Tijekom noći bila je mirna situacija na Međunarodnom graničnom prelazu Velika Kladuša – Maljevac i na mostu. Jutros možemo primijetiti da je upola manji broj migranata koji su došli na ovo mjesto da pokušaju prijeći na hrvatsku stranu”, kazala je Dujković.

Promet je, naglasila je, do prelaza omogućen.

“Odblokiran je i prelaz i mi od MUP-a Hrvatske očekujemo da se u narednim satima pusti promet u funkciju. Pripadnici Granične policije pokušavaju pregovorima, bez upotrebe sile, poštivajući u potpunosti međunarodno humanitarno pravo, da riješe situaciju. Migranti nikada neće, na ovaj način, prijeći na hrvatsku stranu”, izjavila je Dujković.

Međutim, poručila je, ne isključuje se da će se poduzimati policijske mjere jer je riječ o graničnom prijelazu.

“Nadamo se najboljem rješenju, jer nam je zaista stalo do ovih ljudi. Bez obzira na to što se prepolovio broj ljudi koji se ovdje nalaze, još uvijek je tu određen procenat žena i djece, koji su ovdje već dvije noći”, dodala je Dujković navodeći da je u Velikoj Kladuši i rukovodstvo Granične policije gdje će danas održati sastanak s drugim policijskim organima.