Naslovnica Život Dijete želi kućnog ljubimca? Evo koje će prednosti to imati na njegov...

Dijete želi kućnog ljubimca? Evo koje će prednosti to imati na njegov razvoj

SVAKO dijete u nekom trenutku poželi kućnog ljubimca. Neki roditelji nisu sigurni jesu li spremni prihvatiti se takve obveze, no istraživanja pokazuju da djeca i roditelji zbog takve odluke mogu iskusiti brojne prednosti.

Istraživanje koje je proveo američki Centar za zdravstvena istraživanja otkrilo je da kućni ljubimci mogu popraviti zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka i reguliranjem pulsa tijekom izloženosti stresu. To znači da su vlasnici kućnih ljubimaca pod manjim rizikom od bolesti srca ili srčanog udara, a ujedno su i sretniji i manje depresivni od onih koji ih nemaju.

Istraživanje australskog Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama kaže da krzneni prijatelji pozitivno djeluju na psihološki razvoj djece i tinejdžera i mogu popraviti odnose u obitelji.

Istraživanje je otkrilo da su djeca školske dobi popularnija i imaju izraženiju empatiju. Vlasnici kućnih ljubimaca rjeđe su depresivni, bolje se nose s boli, stresom i gubitkom.

Kućni ljubimci su odlično društvo kada ste bolesni ili se loše osjećate. Djeci koja su sama kod kuće daju dodatni osjećaj sigurnosti i štite dom kada nikoga nema.

Odrastanje uz kućne ljubimce u dojenačkoj dobi može osnažiti imunitet i smanjiti rizik od razvoja alergija. Djeca u konačnici zbog toga rjeđe izostaju iz škole.

Obitelji koje imaju kućne ljubimce provode više vremena zajedno te zajedno sudjeluju u zabavnim aktivnostima i razgovaraju o važnim temama.

Djeca, a posebno tinejdžeri, koji imaju kućne ljubimce imaju više samopoštovanja. Tinejdžeri češće imaju i pozitivniji stav prema životu i ne osjećaju se usamljeno, umorno, očajno i dosadno.