Naslovnica Crna Kronika OTKRIVENE POSLJEDNJE RIJEČI PILOTA Kapetanova molba kontroli leta zbunila sve

OTKRIVENE POSLJEDNJE RIJEČI PILOTA Kapetanova molba kontroli leta zbunila sve

Indonezijski zrakoplov tvrtke Lion Air, koji se rano jutro srušio 13 minuta nakon polijetanja iz Jakarte, imao je tehničkih problema na prethodnom letu u nedjelju navečer, ali su oni bili riješeni sukladno proceduri, izjavio je direktor kompanije Edward Sirait, ne želeći otkriti o kakvom je tehinčkom kvaru bilo riječ.

– Taj je zrakoplov letio iz Denpasara za Jakartu. Zbunjeni smo oko toga zašto se zrakoplov srušio, budući da se radilo o novom zrakoplovu, rekao je Sirait novinarima.

Direktor tvrtke istaknuo je da Lion Air ima 11 zrakopova tipa Boeing 737 Max 8, te da drugi zrakoplovi nisu imaju takvih tehničkih problema. Dodao je da ne planira prizemljiti ostatak zračne flote. Zrakoplov koji se srušio u blizini  rafinerije Pertamine kupljen je prije tek tri mjeseca i bilježio je tek 800 sati leta.

– Ako imate izvanredan slučaj očito je da ćete se fokusirati na rješavanje problema. Dok to radite, vjerojatno nemate previše vremena razgovarati s kontrolorima leta. Zanimljiva je jedna činjenica: piloti su imali dovoljno vremena da kažu kontrolorima da se žele vratiti u zračnu luku, rekao je.

– Istražitelji za zračnu sigurnost tijekom istrage će se koncentrirati na četiri faktora – mehanički, ljudski, meteorološki i kriminalni. Sve su karte otvorene, a zasad se čini jedino da vremenske prilike nisu bile faktor koji je prouzročio nesreću, rekao je direktor Lion Aira.

Podsjetimo, 189 putnika i članova posade bilo je u zrakoplovu koji se srušio dok se pokušavao vratiti u glavni grad, i vrlo je vjerojatno da nema preživjelih. Spasilačke slube su pronašle neke od posmrtinih ostataka sa mjesta nesreće, na udaljenosti 15 kilometara od obale.

Ako se utvrdi da su poginuli svi putnici i članovi posade, ova nesreća bit će druga najteža zrakoplovna nesreća u Indoneziji od 1997. godine. Prije 21. godinu, 26. rujna Airbus A300 tvrtke Garuda Indonesia srušio se u blizini Medana pri čemu je poginulo svih 234 putnika i članova posade.

Prema zadnjim informacijama, pilot Lion Aira je tražio da se vrati u zračnu luku, no izgubio je kontakt s kontrolom leta oko 13 minuta nakon polijetanja.