Naslovnica Crna Kronika Zmije još vrebaju: Ove godine otrovnice u Hercegovini ugrizle 11 osoba

Zmije još vrebaju: Ove godine otrovnice u Hercegovini ugrizle 11 osoba

Iako smo ušli u studeni, zmije još uvijek vrebaju žrtve u Hercegovini.

Prije desetak dana u Ljutom Docu, mjestu između Širokog Brijega i Mostara, čovjeka je ugrizao poskok. Čovjek zmiju nije vidio u travi pa je na kraju završio u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar gdje mu je pružena pomoć, gdje je dobio serum protiv zmijskog ugriza, te mu je na kraju spašen život.

Kako je za Večernji list rekla doc. dr. sc. Jadranka Nikolić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar, ove godine zabilježen je nešto veći broj ugriza zmija nego što je to bio bilo prethodnih godina.

Svi pacijenti spašeni.

”Tijekom ove godine u našoj Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar liječili smo 11 bolesnika koji su imali jasnu kliničku sliku ugriza zmije otrovnice. Svi pacijenti povoljno su reagirali na ordiniranu terapiju te su pušteni na kućno liječenje dobrog općeg stanja. Na sreću, nije bilo smrtnih ishoda bolesti. Sveukupno gledajući, obično godišnje imamo od 5 do 10 ovakvih bolesnika”, rekla je predstojnica Nikolić.

Dodaje kako u Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar posjeduju dovoljne količine specifičnog seruma protiv zmijskog ugriza te svake godine racionalno planiraju njegovu nabavu.