Naslovnica Politika Izetbegović nehotice otkrio srž bošnjačko-hrvatskih problema u BiH: Nema podjele biračkog tijela

Izetbegović nehotice otkrio srž bošnjačko-hrvatskih problema u BiH: Nema podjele biračkog tijela

Predsjednik SDA i još uvijek aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nehotice je otkrio samu srž problema bošnjačko-hrvatskih odnosa u BiH.

Nema podjele izbornoga tijela, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, za sarajevski portal Klix.ba.

Izetbegović je u intervjuu za sarajevski portal govorio o odnosu SDA i HDZ-a BiH te je na tendenciozno pitanje portala o “apetitima HDZ-a” u vlasti, rekao da raspodjela funkcija nije nikakav problem u odnosima dvije stranke. Međutim, u svom je odgovoru otkrio samu srž hrvatsko-bošnjačkih odnosa. Izetbegović tako insistira na tomu da su Hrvati i Bošnjaci jedno izborno tijelo u BiH, što je suprotno i Ustavu BiH i Daytonskom mirovnom sporazumu.

Hrvati i Bošnjaci su dva suverena naroda, iz čega slijedi i da su ta dva naroda dva izborna tijela. No, ako se zna da SDA i sva bošnjačka politika podržava činjenicu da Bošnjaci mogu izabrati dva člana Predsjedništva BiH a Hrvati niti jednoga, onda postaje jasnije zbog čega Izetbegović gaji navedeni stav.

“SDA je dobila skoro sve ključne pozicije (u prošlom mandatu, op.ur.), premijere, ministre i direktore velikih javnih preduzeća. Nikada SDA, osim u ovom mandatu, nije u isto vrijeme imala direktora Telekoma, Elektroprivrede, Pošte, Fonda PIO/MIO, Razvojne banke itd. SDA će naravno učestvovati u vlasti, odnosno predvoditi koalicije koje moraju biti široke i programski utemeljene. Bitnije je precizno dogovoriti što ćemo raditi u sljedeće četiri godine, nego tko će to i iz koje stranke raditi. Kvalitetan program i kvalitetan kadar su ključ uspjeha u veoma važnom mandatu koji je pred nama. U prethodnom smo stvorili sve preduvjete za uspješan mandat 2018.-2022., učinio je to na prvom mjestu kadar SDA, i nemamo namjeru dopustiti da se taj momentum i šansa propuste. Apetite HDZ-a za pozicijama ne smatram opasnim, opasni mogu biti neki drugi apetiti, oni koji teže dodatnoj segregaciji društva, daljoj etničkoj podjeli svega, od izbornog tijela i procesa do RTV sistema, opasna može biti spremnost da se u tim težnjama surađuje sa radikalnim i separatističkim snagama u srpskom korpusu, sa ove i sa one strane Drine”, rekao je Izetbegović.

Iz ovog stava je razvidno da bošnjačka politička elita ima namjeru i dalje pokušavati asimilirati Hrvate i nastaviti im oduzimati politička prava. Bošnjaci zbog demografske brojnosti imaju mogućnost Hrvatima izabirati političke predstavnike, što smo vidjeli i na posljednjim izborima ponavljanjem fenomena Komšić. Sada žele isto ponoviti i na razinama domova naroda.

Tako je rekao kako će bošnjačke stranke, SDA, SDP, DF i drugi podnijeti apelacije uUstavnome sudu ukoliko Središnje izborno povjerenstvo ne donese odluke o popunjavanju Doma naroda FBiH u skladu s njihovim željama.