Naslovnica Crna Kronika Obilježena 26. obljetnica pogibije Božana Šimovića

Obilježena 26. obljetnica pogibije Božana Šimovića

Na današnji dan 08.studenog 1992 godine poginuo je prvi zapovjednik “PPN LUDVIG PAVLOVIĆ” brigadir Božan Šimović.

Božan Šimović rođen je u Zvirovićima, Čapljina, BiH. Bio je prvi zapovjednik Postrojbe za posebne namjene “Ludvig Pavlović”. Poginuo je 8. studenog 1992. predvodeći svoje vojnike na Hodovskoj visoravni u borbi sa srpsko-crnogorskim agresorom naletjevši na minu tijekom operacije Bure. Na njegovu glavu JNA je raspisala nagradu od 1000 maraka. Sugrađani ga zovu legendarnim zapovjednikom, stoga i čapljinska vojarna nosi njegovo ime.

Kada je osnovan HDZ on je bio jedan od zastupnika HDZ-ove politike u Čapljini. Vojnu obuku završio je u Puli. Bio je uvijek na prvoj crti bojišnice predvodeći svoju jedinicu. Ispočetka je bio u jedinici Kralj Tomislav ali je se ona poslije raspala te je dosta boraca otišlo u “Pauke” dok je grupa boraca s Božanom otišla put Čapljine gdje su osnovali svoju vojnu jedinicu. Prvi im je uspjeh bio zauzimanje vojarne u Čapljini tijekom operacije Lipanjske zore. Ta ista baza nosit će poslije Božanovo ime. Poginuo je u bitkama koje su se vodile za najjače četničko uporište u Hercegovini Šćepan križ tzv. Kotu 690. U toj krvavoj bitci Božan je izgubio život dok je jedan vojnik dobio teže ozljede, a još četvorica lakše.

Visoki časnik HVO-a gen. Slavko Puljić je u razgovoru za suradnika časopisa Vojne povijesti izjavio da je uvjeren da je Šimović i još neki ljudi kao što su Ludvig Pavlović, Tvrtko Miloš, Tihomir Mišić ostali na životu, da bi tijek rata u Mostaru bio drukčiji te da se neki loši događaji koji su poslije uslijedili nikad ne bi dogodili.

Općina Čapljina i njegova postrojba svake godine mu odaju počast.

Postrojbe za posebne namjene “Ludvig Pavlović” Božana Šimovića, povodom obljetnice smrti prvog zapovjednika, koja se obilježava 8. studenog, u Čapljini su jučer položili vijence na spomen njegove borbe i žrtve.

U vojarni su vijence položili članovi Božanove obitelji, izaslanstvo općine Čapljina sa udrugama proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici PPN “Ludvig Pavlović”, te predstavnici Oružanih snaga BiH.

 

Božanova pjesma

Ovu je pjesmu Božan šimović napisao dana 23. siječnja 1991. godine na zidu Doma kulture U Čapljini:

Noć se ruši sve umire iz očiju pobjeda sja

Croatijo kad sunce izađe s tobom hoći biti i ja.

Croatijo povedi me putem istine i snage protiv zla

Croatijo povedi me za Tebe hoću boriti se ja.

Nitko te ne može slomiti Croatijo nek’ svatko zna

nad mržnjom iz očiju pobjeda sja

O Bože daj mi snage da izdržim za Croatiu život dat ću ja.

Croatijo majko povedi me tamo gdje sunce sja

o Bože daj mi snage da izdržim za Croatiu život dat ću ja.