Naslovnica Društvo FOTO: Poruka sa svete Kate iz Gruda: Kršćanine 21. stoljeća živi slobodno...

FOTO: Poruka sa svete Kate iz Gruda: Kršćanine 21. stoljeća živi slobodno i dostojanstveno

Godina 2018. s pravom bi se mogla nazvati godinom grudskih fratara. Krenuli su i velikim dijelom završeni radovi na platou. Unutrašnjost crkve sija u punom sjaju. Održani su brojni koncerti. Zabilježen je i niz drugih aktivnosti.

Kako se bliži kraj godine tako dolazi i ono najbolje, a to je sigurno blagdan svete Katarine, zaštitnice župe Grude. Ove godine je Matica hrvatska održala dva događaja u čast zaštitnice grudske župe, zatim HKUD Sveta Kata organizirao je Kamenu ljepoticu, međunarodnu smotru folklora koja je ove godine ojačana i klapskom pjesmom, a večeras Udruga Davorija organizira Ganga Fest, tradicionalni grudski koncert gange i tradicionalnih pjesama.

Središnje slavlje, svetu misu povodom blagdana svete Kate ove godine nije pratila procesija kroz središte Gruda zbog kiše, a fra Stanko Pavlović, grudski župnik zahvalio je na ovakvom vremenu jer Bog zna najbolje tako da ni ovaj kišni dan ne treba promatrati kroz oblake.

Grude su danas odisale nevjerojatnim zajedništvom.

Unatoč nevremenu oko tri tisuće Gruđana i njihovih prijatelja nazočilo je svetoj misi, a oni koji nisu mogli ući u crkvu bili su na novouređenom platou ili ispod pripremljenog šatora.

U propovijedi, istaknuta je hrabrost svete Katarine i njena mučenička smrt za Isusa koja je bila svjesna da je čovjek može ubiti i pogubiti, ali joj ne može dušu uništiti. – Ima li tu braćo i sestre ikakve poruke za vrijeme u kojem živimo? I nama Krist govorio, ne bojte se onih koji vas mrze, ne bojte se onih koji vas ne podnose, ja sam s vama, koga se to trebate bojati? Riječ Božja 365 puta u Bibiliji spominje da se ne bojite, da se ne trebate bojati. Sveta Kata danas želi progovoriti o mučeništvu! Ja sam podnijela mučeništvo, a nije to bio moj cilj, umrla sam zato što sam iz ljubavi za istinu do kraja svjedočila. I mi ćemo se danas braćo i sestre naći u životnim situacijama u kojima ćemo morati odraziti svoje kršćanstvo, svoju istinu, svoju pravdu i svoje poštenje, gdje ćemo i mi biti kušani pred tajnom zla koja nas želi odvesti s pravoga puta i reći nam da se poklonimo pred nečim, a zauzvrat imat ćemo nešto više. A je li to u skladu s onim što Bog traži? Riječ Gospodnja kaže, boj se onoga tko ti u paklu može uništiti dušu. Krist je došao da nas spasi i raduje se povratku svakog od nas. Mogla je sveta Kata zaobići mučeništvo i pristati na neki drugi put, ali time bi izdala ono što od nje traži njen Gospodin i naš učitelj Isus Krist. I on je u konačnici pošao tim istim putem. I on je nepravedno završio na mučilu križa da dokaže svijetu i čovječanstvu koliko ga voli, koliko mu je stalo do čovjeka, koliko ga ljubi i zato nam on poručuje, sve sam iz ljubavi za tebe učinio – istaknuo je propovijednik na svetoj misi na kojoj je koncelebriralo više svećenika.

Poruka svete Kate za vjernika 21. stoljeća glasi: – Kršćanine 21. stoljeća oslobodi se, za slobodu si rođen. Nemoj dopustiti da te bilo što zarobljuje, živi slobodno i dostojanstveno pa i pod cijenu vlastitog života – istaknuto je u propovijedi.

Nakon svete mise održano je druženje uz hranu i piće koje je organizirao Župni ured Grude zajedno s vjernicima.

 

Grude.com