Naslovnica Društvo Cvijet Hercegovine: Gradić miljenik voda i prirodnih ljepota u kojem je sve...

Cvijet Hercegovine: Gradić miljenik voda i prirodnih ljepota u kojem je sve pod konac

Kao nigdje u Hercegovini, u Čapljini se najbolje osjeti miris Mediterana. Oleanderi svih boja duž ulica i drugo mediteransko bilje, pod konac uređene zelene površine, nisu samo svjedočanstvo ondašnjeg sistema u kojem je Čapljina bila proglašena najuređenijim gradom već i dokaz da se taj epitet želi zadržati.Za ovaj gradić na jugu Hercegovine kažu da je mezimica voda, jer kroz Čapljinu protječu četiri rijeke: Neretva, Trebižat, Bregava i Krupa, a svega tridesetak kilometara udaljena je od obale Jadranskog mora.

U neposrednoj blizini Čapljine, prema Gabeli i nekadašnjim starim putem za Metković, nalazi se Mogorjelo. To je, vjerojatno, prva asocijacija mnogima kada se spomene ovaj gradić, a ta kasnoantička vila proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2002. godine.

Na tom lokalitetu je sredinom prvog stoljeća nove ere doseljeni Italik izgradio kompleks privatnog poljoprivrednog imanja. Zgradu za preradu poljoprivrednih proizvoda, villa rustica fructuaria, smjestio je na istaknutom dijelu brežuljka, a stambenu zgradu, villa rustica habitatoria, na njegovoj prisojnoj padini.

Ovaj objekt izgorio je u 3. stoljeću, a početkom 4. stoljeća preko njegovih ruševina izgrađeno je državno imanje s vilom koja danas čini glavninu spomeničkog kompleksa. Vila na Mogorjelu služila je za snabdijevanje grada Narone, čije se ruševine nalaze u selu Vidu kod Metkovića, a imanje je propalo u velikom požaru…

U posljednje vrijeme čapljinke i čapljinci ali i mnogobrojni gosti kojih je svake godine sve više rade kanu safari na Trebižatu. To je rijeka koja izvire i uvire čak tri puta, pa je poznata i po imenima Vrljika, Tihaljina i Mlade. Kažu da je tako čista da se može piti.

Veoma je bogata jeguljom, a „bazenčić” s ovom delicijom ima i Dragičević. Uz jegulju, specijalitet kuće su pastrmka i žabe, baš iz Trebižata, ali i iz Neretve, pura od domaćeg brašna iz Krešića mlina, domaći paradajz i nezaobilazna vina „žilavka” i „blatina” iz domaće proizvodnje.

Uz četiri rijeke, Čapljinu čini privlačnom i blizina Parka prirode Hutovo blato. Ovaj najveći dom ptica močvarica u Europi čuven je po svom foto-safariju.

U selu Bajovci nalazi se ujezereni rukavac Hutova blata zvan Desilo s istoimenim izvorištem, koji je u posljednje vrijeme poznat kao arheološko nalazište. Arheološka ekipa je u vodama Desila 1972. godine izronila veću količinu amfora i drevni monoksil, koji datiraju iz srednjeg vijeka.

Novijim istraživanjima pronađeni su željezno koplje, bronzana sjekira, fibula, udica iz predpovijesnog razdoblja i različiti fragmenti keramike od grčkih i rimskih amfora i lokalne predpovijesne keramike. Ovo nalazište je u fazi mirovanja.

Čapljina je zanimljiva i po tome što se nalazi na međunarodnoj karti karnevalskih zbivanja i upravo se ovih dana pripremaju za jubilarni 20. međunarodni ljetni karneval, koji će biti održan 17. i 18. kolovoza. Ova kulturno-scenska manifestacija dovede u grad tisuće gostiju iz cijele BiH i Europe.

Jedno od najznačajnijih djela osmanske arhitekture na području Čapljine je Kameni most u Klepcima, čiji luk neodoljivo podsjeća na Stari most u Mostaru, kao i mostarsku Krivu ćupriju na Radobolji.

Obale Bregave povezuje još od 1517. godine, a sagradio ga je hercegovački sandžak-beg Mustafa, poznat kao Mustaj-beg, pa se zbog toga ovaj most često i naziva Mustaj-begovim mostom. Renovirao ga je Ibrahim Šišman-paša iz Počitelja. Nalazi se između Klepaca i Tasovačkog polja.

Most je bio vrlo značajan za promet soli i drugih strateških sirovina, jer se nalazio na putu iz Gabele prema unutrašnjosti. Jedan pravac je išao prema Blagaju i Mostaru, a drugi prema Stocu i Trebinju. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila ga je nacionalnim spomenikom BiH 2003. godine.
Dragi naši čitatelji to Vam je naša Čapljina, naš Cvijet Hercegovine!

Đaka city