Naslovnica Sport Luka Modrić je prvi Hrvat sa Zlatnom loptom

Luka Modrić je prvi Hrvat sa Zlatnom loptom

Luka je prvi nogometaš u povijesti koji je dobio četiri najveće nagrade u istoj godini. Hrvatska je dobila prvog nogometaša sa osvojenom Zlatnom loptom. Luka Modrić je u Parizu proglašen najboljim igračem svijeta 2018. godine u izboru France Footballa, a postao je 44 nogometaš kojemu je pripala nagrada.

Luka je prekinuo dominaciju Portugalca Cristiana Ronalda i Argentinca Lionela Messija koji su proteklih 10 godina međusobno ravnopravno raspodijelili nagradu. Posljednji koji je nagrađen prije čudesnog dvojca bio je Brazilac Kaka 2007. godine.

Modrić je postao prvi igrač u povijesti koji je dobio četiri velike nagrade u istoj godini. Proglašen je i najboljim igračem Svjetskog prvenstva, najboljim igračem po izboru UEFE te najboljim igračem po izboru FIFE.

Osim Luke još su dva Hrvata ušla u završni krug 30 najboljih. Ivan Rakitić završio je na 19. mjestu, a Mario Mandžukić je 25. najbolji nogometaš svijeta.

Dosad je najbliže osvajanju Zlatne lopte bio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva 1998. godine Davor Šuker koji je završio na drugom mjestu izbora France Footballa i trećem u Fifinom izboru.