Naslovnica Društvo Preminuo omiljeni poznati meteorolog Milan Sijerković

Preminuo omiljeni poznati meteorolog Milan Sijerković

Milan Sijerković, jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa, dugogodišnji suradnik Nove TV i kolumnist portala Dnevnik.hr, preminuo je u 84. godini života.

Omiljeni hrvatski meteorolog prvi se put na ekranima pojavio još davne 1968. godine. Tijekom idućih 50 godina informirao je gledatelje o tome kakvo ih vrijeme očekuje i to na njemu jedinstven način – kroz dosjetljivost, izreke i simpatične komentare kojima je vremensku prognozu učinio jasnijom i zanimljivijom.

Milan Sijerković rođen je 5. studenoga 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj u Crnoj Gori.

Diplomirao je 6. listopada 1961. godine na PMF-u u Zagrebu, potkraj lipnja 1962. položio stručni ispit, a od 1. rujna 1963. bio zaposlen u Klimatološkom sektoru tadašneg RHMZ-a, pa nakon manje od godine premješten u Odsjek za prognozu vremena i meteorološku zaštitu zračnog prostora, čiji je voditelj postao već 1. rujna 1964. I nije bio samo voditelj, nego kasnije i pomoćnik direktora. Magistrirao je na PMF-u u Zagrebu s temom “Istraživanje lokalnih vjetrova u Hrvatskoj metodom mezoanalize”.

Osim rada u medijima, Sijerković je predavao i kolegij “Meteorološki praktikum” na zagrebačkom PMF-u, gdje je imao dvadesetogodišnju karijeru. Neizmjerno je uživao prenositi znanje mladim studentima. Upravo je tako većina meteorologa koje danas gledamo na malim ekranima svoje znanje ispekla upravo kod njega.

Sijerković je pisao za brojne novine te izdao stručno-popularne i druge knjige među kojima su i naslovi “Pučko vremenoslovlje”, “Hrvatski vremenari” i “Bura goropadnica”, kao i dječje slikovnice u kojima je meteorologiju na edukativan i zabavan način približio najmlađima.

Za sve to 1991. godine dobio je državnu nagradu “Fran Tućan”, a prethodno tome i Povelju za dugogodišnji uspješan i požrtvovan rad od RHMZ-a te Zahvalnicu s plaketom za doprinos hidrometeorološkoj djelatnosti.

Njegovu stručnost i iskustvo prepoznalo je i Hrvatsko meteorološko društvo, koje ga je 2016. godine nagradilo priznanjem za životno djelo.

Dnevnik.hr