Naslovnica Zanimljivosti Amerikanci odobrili prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj

Amerikanci odobrili prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj

Američki State Department formalno je obavijestio Kongres o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, a to tijelo sad ima 15 dana da se o tome izjasni, što je uobičajena praksa u američkog prodaji oružja, doznaje se iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Američki portal Axios prošli je tjedan objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak. Riječ je o zrakoplovima starima tridesetak godina, proizvedenih u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali 2,9 milijardi kuna.

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT), objavilo je američko veleposlanstvo.

Veleposlanstvo je u srijedu naglasilo i da, “iako američka vlada inače ne komentira nabavku saveznika, općenito može reći da SAD snažno podupire modernizaciju vojske Hrvatske, saveznice iz NATO-a, što uključuje kupnju borbenih zrakoplova F-16 od Izraela”.

SAD je proteklih desetljeća odobrio tisuće TPT-a, od prodaje municije do kompleksnih obrambenih sustava. Te se prodaje provode transparentno, u cilju američkih vanjskopolitičkih interesa, zaštite integriteta oružanog sustava i osjetljivih obrambenih tehnologija, kazalo je veleposlanstvo.

U slučaju prekoračenja određenih iznosa TPT zahtijeva dodatnu provjeru Kongresa, odnosno formalnu obavijest odboru za vanjske poslove Senata i odbora za inozemna pitanja Predstavničkog doma, stoji na stranicama State Departmenta koji je u utorak obavijestio Kongres o ovoj prodaji.

SAD obično pri odobravanju TPT-a traži od svih partnera da oružje američkog podrijetla vrati u originalno stanje ili ukloni dijelove specifične za državu prije prodaje, često surađujući s zemljom koja ih je originalno kupila kako bi osigurala da je oružje nadograđeno na primjeren način.

TPT stavlja odgovornost na državu koja prodaje američki sustav da poštuje te obaveze i upozna kupca s tim uvjetima.

Američki veleposlanik Robert Kohorst prošli je tjedan izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

“Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena”, kazao je.

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen “da sada imamo ovaj zastoj”.

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su “oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”.

Hrvatsko ministarstvo obrane isti je dan objavilo kako se Izrael pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje američke vlade za isporuku zrakoplova i da je to isključivo njihova odgovornost, dodavši kako je SAD dokumentom dao pristanak Izraelu da Hrvatskoj može nuditi svoje višenamjenske borbene zrakoplove.

(Hina)