Naslovnica Društvo Milijan Brkić: HVO najzaslužniji za stvaranje hrvatske države i jedinstvene BiH

Milijan Brkić: HVO najzaslužniji za stvaranje hrvatske države i jedinstvene BiH

Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH nije HDZ-ova, nego deklaracija Hrvatskog sabora, poručio je danas potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić (HDZ) izrazivši nadu da će je sabor donijeti sa “što većom razinom suglasja” kako bi bila jaka politička poruka, kako hrvatskom narodu u BiH, tako i političkim čimbenicima u BiH, u EU, ali i našim partnerima.

“Namjera ove Deklaracije je jasno definirati aktualni politički trenutak u kojem se nalazi naš narod u BiH i razmotriti sve mogućnosti kako im pomoći”, rekao je Brkić, čije se izlaganje u saboru čekalo s posebnom pozornošću nakon kritike koju je prošli tjedan, na saborskom Odboru za Hrvate koji je Deklaraciju predložio, izrekao na račun ažuriranog teksta Deklaracije.

“U sadržaju Deklaracije svatko od nas sigurno ima neke svoje prijedloge, osobno sam, vidjevši da je iz nje izbačen HVO, rekao da je bez strasti, emocija, boje okusa i mirisa, misleći primarno na one koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države i jedinstvene BiH, a to su pripadnici HVO”, objasnio je.

“Da nije situacija s hrvatskim narodom u BiH tako alarmantna, Odbor sigurno ne bi išao s njenim prijedlogom”, kazao je osvrnuvši se na propitivanja je li Deklaraciju trebalo donijeti ranije.

“Bolje ikad, nego nikad”

Možda smo trebali puno prije, ali bolje ikad nego nikad, proučio je.

Brkić kaže kako se ne zanosi da će Deklaracija riješiti sve probleme hrvatskog naroda u BiH, ali ističe: “To ne znači da ćemo kukati, nego idemo se boriti, nemamo pravo odustajati od borbe za opstojnost hrvatskog naroda u BiH.”

Pozivate na suglasje, ali sami se ne možete dogovoriti što je Deklaracija, imate suprotno mišljenje od ministrice Burić i premijera Plenkovića, jasno je da su vam neka rješenja nametnuta, uzvratio mu je Branimir Bunjac (ŽZ)

Svatko od nas, sigurno, ima stavove što bi u Deklaraciju trebalo ubaciti, ali donošenje Deklaracije jaka je politička poruka našem narodu u BiH, a takve i slične rasprave koje rade na podjelama našeg naroda neće doprinijeti ničem dobrom, odgovorio mu je Brkić.

Da je Deklaracija nužna upravo sada, smatra i Branko Bačić (HDZ). Ona je svojevrstan pokazatelj svijesti hrvatske države o položaju Hrvata u BiH, potpuno je legitimno da je sabor donese, poručuje Bačić.

Jedini je učinak ako je konsenzualno usvojimo, da imamo jedinstvenu poziciju, no rasprava je pokazala da nije tako, podneseni su razni amandmani, vidjet ćemo kako će stvar završiti, kaže SDP-ov Joško Klisović.

Angažman Hrvatske mora biti otvoren i iskren

Osim o predloženoj Deklaraciji, oporba je u cjelodnevnoj raspravi iznijela i svoje viđenje budućnosti i suradnje s BiH.

BiH mora ostati stabilna, ne smije ostati “sirotica”, angažman Hrvatske mora biti otvoren, iskren, ne smije se podržavati strukture koje su kriminalne, poručuje Ivan Lovrinović (PH).

Građani bilo Hrvatske, bilo BiH trebali bi se udružiti i sami dogovoriti o svojoj sudbini, bez stranih uplitanja, trebali bi se okrenuti svom vlastitom suverenitetu, za BiH bilo bi bitno odbaciti koncepte dominacije jednih nad drugima i odcjepljenja teritorija, Republiku Srpsku treba razmontirati, poručuje Bunjac.

Hina