Naslovnica Društvo SRUŠEN JE DAYTON, OHR JE NA NOGAMA

SRUŠEN JE DAYTON, OHR JE NA NOGAMA

Kanton Sarajevo proglasio se novom državom!

Iako mnogi optužuju Hrvate u BIH kako žele proglasiti treći entitet nisu Hrvati ti koji su ga prvi proglasili nego je to učinio Kanton Sarajevo. To su učinili konspirativno i bez znanja građana BIH.

Kanton Sarajevo , prije  proglašenja entitetom  nalazio se u BIH. Prema Daytonu bio je dužan poštivati sve anekse tog sporazuma. Odbijanje poštivanja Daytona za sobom nosilo bi sankcije. No kako je Vlada Kantona Sarajevo proglasila nenadležnost Daytonskog sporazuma nad tim područjem, a sve je prošlo  bez reakcije, može se kazati da je rođena nova država na Balkanu. I da OHR više nije nadležan nad državom Sarajevo.

Kanton Sarajevo prvi je nezavisni teritorij BIH  nakon Daytona.

.

To je prvi suvereni dio naše zemlje koji je kazao ne međunarodnom protektoratu. I koji je odbio poštivati daytonska načela i zakone.  I eno ga već neko vrijeme posve normalno funkcionira.

O čemu se radi i zašto se uopće ne zezamo?

U Sarajevu je prije rata živjelo između 30 i 40% Hrvata i Srba. Stoga bi prema ovoj odredbi Daytona u Vladi Kantona Sarajevo trebalo sjediti minimalno 30% Hrvata i Srba.

Ustav FBiH Prijelazne i završne odredbe Članak IX 11.a kaže:

„1. Proporcionalna zastupljenost u svim organima vlasti, uključujući i sudove, konstitutivni narodi i skupine ostali biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama Federacije BiH  na popisu iz 1991. godine dok se Aneks VII u potpunosti ne provede. Javne institucije u smislu ovoga članka su ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH“

Nepostavljanje takvih u Vladi KS znači da Kanton Sarajevo odbija poslušati Ustav BIH kao autoritet. Kanton Sarajevo time se proglasio čak iznad Republike Srpske i Federacije BIH koje su i dalje u poziciji da trpe daytonski sporazum. Ako je Kanton Sarajevo sebi dopustio gaženje Daytona, tko će sutra zaustaviti Dodika , Bišćane, Zeničane. Tko će sutra prisiliti Goraždane da biraju Hrvate kad oni to ne žele? Tko će zaustaviti Hrvate kada kažu da više neće plaćati 2.0 porez Sarajevu, pošto je to sad druga država, od koje ionako nemamo ništa, osim Komšića?

Zakon koji je KS proglasio ništavanim, a sebe državom, odnosio se i na Vladu kantona Sarajevo. Kantonalne Vlade bile su  dio ukupne državne vlasti. One su ravnopravne Vladi Federacije. Kanton nije niža razina vlasti kako se to često želi predstaviti. Čak štoviše, kanton imenuje Vladu Federacije, a ne obrnuto.

Kako će se popunjavati Dom naroda Federacije, nakon što je Kanton Sarajevo napustio državu BIH? Federacije naime više nema 10  nego 9 kantona. A hoće li u međuvremenu ostali kantoni napustiti BIH i krenuti za svojom djecom u Njemačku, vidjet ćemo.

I dok se Inzko, skupa s džihadistima i tekbirlijima  zabavio kako stanjiti hrvatski katalog prava, i  kako popis 1991, primjeniti tamo gdje ga ni sam Dayton ne gura, u zakonodavna tijela Federacije za to  vrijeme, Sarajevo je jasnim “NE” Daytonu, i jasnim ne Povratku i popisu 1991, napustilo Bosnu i Hercegovinu.

Jedan dio građana je u šoku. Jer tvrde, kako da živimo dalje bez glavnog grada. Dok drugi u izlasku Sarajeva iz države, vide priliku da postanu glavni grad. Kako čujemo Kalesija se ozbiljno češlja.

Čestitamo novostvorenom BH entitetu, ili bolje rečeno, novoj državi na Balkanu, Republici Sarajevo koja je na dan krunidbe kralja Tvrtka proglasila neovisnost od Bosne. S Hercegovinom ionako nije imala ništa.

POSKOK.info