Naslovnica Društvo Najbolja studentica Nina Lončar: Život u Mostaru može biti divan, budućnost nije...

Najbolja studentica Nina Lončar: Život u Mostaru može biti divan, budućnost nije nemoguća

Na dodjeli nagrada za najbolje studente u Federaciji BiH, drugu godinu zaredom, priznanje je dobila Nina Lončar, mlada Mostarka s izuzetnim akademskim, ali i izvannastavnim rezultatima.

Teško je nabrojati sve ono čime se Nina bavi, a zarazni optimizam njezin je zaštiti znak.

Nina Lončar na diplomskom je studiju pedagogije Sveučilišta u Mostaru i ima maksimalan prosjek 5,0, TV voditeljica, suosnivačica Sveučilišnog teatra u kojem piše i režira dramske tekstove.

Obnaša i funkciju predstavnice studenata Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te djeluje i kao demonstrator, odnosno predaje na fakultetu.

Osim Federalne, dobitnica sam Rektorove i Dekanove nagrade za uspjeh, kao i nagrade hrvatskog člana Predsjedništva za najboljega studenta. Od svih aktivnosti, kako već prethodno nabrojanih tako i onih koje “ulete” s vremena na vrijeme dodatno, meni je zaista moje formalno obrazovanje najveći prioritet. Svu snagu još uvijek uprežem ka izgradnji sebe kao osobe te sve što radim dodatno samo je pravilna nadopuna mojih nedostataka koji su mi prijeko potrebni za budućnost. Da je lako, nije lako. Ali tako se, kažu, gradi uspjeh, govori na početku razgovora za Klix.ba Nina Lončar.

Nina Lončar kao voditeljica radi još od četvrtog razreda gimnazije, glumi, trči polumaratone…

Tada sam radila na Prvoj.tv, a na drugoj godini fakulteta postajem članica kolektiva City TV, čiji sam i danas dio. Iza sebe imam i nekoliko dnevnika koje sam radila u Sarajevu. Od sedme godine života amaterski plovim vodama glume i veoma sam sretna što konačno sebe ostvarujem po pitanju svoga amaterskoga stvaralaštva putem Sveučilišnog teatra. Istrčala sam i dva polumaratona u posljednjih godinu dana i ne planiram stati na tome. Trčanje je posebna strast koju vežem za svoj sportski duh, a to je ono što me drži fizički aktivnom i motiviranom za vježbanje kroz cijelu godinu. Naravno, imam ja još hobija, što je samo dobar znak da je moje slobodno vrijeme uvijek aktivno i ispunjeno te da mjesta za pasivni odmor i nema mnogo, kaže Nina Lončar.

Ninu su mediji, ali i šira javnost, posebno primijetili sredinom godine kad je Sveučilišni teatar izveo njezinu autorsku predstavu.

U lipnju ove godine moja autorska predstava “Bo(r)ba” ugledala je svjetlo dana. Kolega iz srednje škole i ja smo odlučili pokrenuti jednostavnu ideju o nekoj vrsti dramske sekcije na Sveučilištu u Mostaru. Okupili smo studente audicijom te se tek nakon nekog vremena uvjerili da je priča urodila velikim projektom koji je zaista već sada toliko postigao – a na samom smo početku. Predstavu je pogledalo više od tisuću Mostaraca u samo dvije izvedbe, a nedavno smo je prikazali i u Zagrebu i Splitu. Drago mi je da je konačno pozitivna, ali i edukativna priča bila prikazana svim našim građanima, kako starijim tako i mlađim generacijama. Moja mala pozorišna produkcija mi zaista znači mnogo i zauzima posebno mjesto u mom srcu. To glumci mogu osjetiti i mogu reći da znaju cijeniti moje vrijeme, trud i strpljenje. Sve što radim s njima je čisto na volonterskoj bazi i radim to isključivo za svoju dušu, kaže Nina.

Treba, prije svega, vjerovati u sebe, nastavlja Nina, jer trend iseljavanja svakoga pomalo poljulja u nekom dijelu razmišljanja o tome ima li BiH ono što treba mladima za budući život.

Smatram da je pesimizam sve veći, jer mladi ljudi koji odlaze nerijetko ne razmatraju dovoljno dobro ideju ostanka. Naravno, čast izuzecima. Ostvariti budućnost ovdje nije nemoguće, sve naposljetku ovisi o tome što konkretno želite i očekujete od okoline u kojoj živite u skladu s karijerom koju planirate graditi, priznala je za Klix.ba.

Kaže kako se vidi za nekoliko godina kako s osmijehom govori da se isplatilo žrtvovati tijekom studenskih dana.

Imam nekoliko puteva po pitanju karijere kojima kročim u svom životu trenutno i, iskrena da budem, ne znam na kojem ću završiti za nekoliko godina. Nadam se na onom pravom, kazala nam je na kraju mlada i svestrana Nina Lončar.