Naslovnica Crna Kronika Prije dvije godine sličan slučaj u Metkoviću: Hitna odbila pregledati djevojčicu Emu

Prije dvije godine sličan slučaj u Metkoviću: Hitna odbila pregledati djevojčicu Emu

Još jedan strašan smrtni slučaj dogodio se u Metkoviću, kad je prije dvije godine 5-godišnja djevojčica Ema Markota također, poput dječaka Gabrijela, vraćena s Hitne, a potom je nekoliko sati kasnije preminula.

Njena majka koja je ispričala što se sve događalo tog 31. listopada 2016. godine, piše Index.hr.

Ema je dan ranije imala temperaturu 37, preko noći sam spavala s njom, ali ujutro su joj usnice poplavile. Odmah sam je odvela na Hitnu jer je naš pedijatar radio popodne. Držala sam je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, već su mi samo rekli da što njima dolazim i da trebam otići pedijatru.

Ponijeli su se kao da sam im nepotrebno došla, a dijete mi nisu ni pogledali. Potom sam se vratila na pedijatriju, a kako naš pedijatar nije radio, tako sam došla kod dr. Ksenije Kaleb kod koje prije nikad nisam bila. Sestra je odmah otvorila vrata i liječnica ju je odmah pregledala i u sekundi je znala o čemu se radi. Otišla je sa mnom do Hitne i rekla da treba zvati helikopter, čekali smo oko sat i nešto jer je puhao vjetar. Dalje nisam bila svjesna što se događa, ispričala je Martina Markota.

Na Hitnoj je nisu pogledali, iako nisu imali nijednog pacijenta

Danas, kaže, ne krivi nikoga, ali i dalje ne može vjerovati da ni sekunde pažnje na Hitnoj nisu obratili njenoj djevojčici.

Jadan onaj kojemu se ovo dogodi i tko to proživi. Ono što me boli je to što su mojoj djevojčici poplavile usne, bila mi je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, iako tada nisu imali pacijente. Ispada da mi roditelji dolazimo bez veze k njima i da dižemo paniku za svaku sitnicu, govori Martina Markota.

Razgovarali smo i s dr. Ksenijom Kaleb, pedijatricom koja je primila djevojčicu nakon što je na Hitnoj nisu htjeli primiti.

Djevojčica je došla s mamom kod mene nakon što su je s Hitne vratili, ja sam je odmah primila i dijete je imalo već plave usne i ruke. Imala je jako ubrzan rad srca, puls oko 170. I usne i zubni grebeni su bili modri, što je znak popuštanja srca. Potom smo brzo otišle na Hitnu. Zvali smo helikopter koji ju je odvezao u KBC Split malo prije 11.

Pokušali su je stabilizirati, ali nije uspjelo. Umrla je oko 12.30 isti dan. Virus CMV (citomegalo virus) zahvatio je srce i poremetio njegov rad. Ova infekcija inače prolazi kao bezazlena respiratorna infekcija, no njoj je napao srce i napravio tešku kliničku sliku.

Možda bi se sve isto dogodilo, ali činjenica je ta da je vraćena s Hitne, a bila je životno ugrožena. Tad sam na Hitnoj sugerirala da se ne mogu vraćati ljudi bez pregleda, ali ništa se nije promijenilo, rekla je liječnica dr. Ksenija Kaleb.

Izgubljeno preko sat vremena

Liječnici iz Doma zdravlja, koji su nam ranije već rekli da se dogodio i ovaj slučaj preminule djevojčice, kazali su nam da su liječnik ili liječnica s Hitne odmah primili dijete, kako su i trebali, onda bi vidjeli da je dijete u stanju cirkulacijskog šoka. Navode kako je izgubljeno sigurno sat vremena i to u slučaju kad je svaka minuta važna.

Navode da i u ovom slučaju ostaje pitanje što bi bilo da je došla sat i pol ranije u Split, baš kao što je bio slučaj i s preminulim 9-godišnjim dječakom.

Zvali smo voditeljicu ispostave Hitne u Metkoviću, Marijanu Matić, no nije nam se javljala na poziv. Ona je na toj funkciji bila i u vrijeme kad je djevojčica Ema Markota preminula.

Šefica Hitne bila je na toj funkciji i u slučaju dječaka Gabrijela i u slučaju Eme Markote.

Podsjetimo, ista voditeljica Hitne, Marijana Matić, na upit tko je zakazao u slučaju dječaka Gabrijela Bebića, odgovorila je protupitanjem: “Zašto mislite da je netko zakazao, ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest liječi. Zašto bi netko bio kriv?“.

Također je navela da su s dječakom napravili sve što su mogli.

Da je bilo indikacije da se dijete transportira, ono bi bilo upućeno u KBC Split. Mi smo sve napravili po pravilima službe. Dijete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo, rekla je Matić u ranijem razgovoru za Index.

Za kraj još dodajmo kako su dječaka dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta sa Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru.