Naslovnica Društvo Slijepa djevojka nova glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru

Slijepa djevojka nova glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru

Studentica novinarstva sa stopostotnim oštećenjem vida Martina Stanić izabrana je za novu glasnogovornicu Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Ovo je još jedan uspjeh uporne mlade studentice novinarstva Filozofskog fakulteta, koja je primjer da se bez obzira na sve poteškoće uz jaku volju mogu ostvariti zacrtani ciljevi.

„Shvatimo bit života tek kad naučimo prihvatiti i one njegove negativne strane”, izjavila je Martina za Dnevnik.ba opisujući svoj put na kojem je prešla mnoge prepreke i uspjela u raznim područjima koja su je zanimala. Martina je slijepa od rođenja, no to je nije spriječilo da se normalno školuje, druži s ljudima i slijedi svoje snove. Nedavno je i diplomirala te postala prvostupnica novinarstva, a želja joj je jednog dana baviti se radijskim voditeljstvom.

 

„Dobrovoljno volontiram na studentskom Radiju Treći te se javljam u eter i na Radiju Marija u Mostaru, što mi je posebno zadovoljstvo jer se nadam da ću jednog dana imati priliku raditi u nekom duhovnom mediju. Vjera mi predstavlja nešto posebno u životu, to je moja snaga i nadam se da ću je moći prakticirati i na taj način”, rekla je Martina.

 

Osim vjere, ova mlada studentica je kao veliki poticaj u životu navela i svoju obitelj koja joj pruža bezuvjetnu podršku u svemu. Martina kaže da su ju upornost i briga njezinih roditelja gurali u svemu pozitivnom te da bi vjerojatno i ona završila drugačije da su njezini najbliži bili i malo negativniji.

 

„Svatko očekuje da rodi zdravo dijete, da barem nema osnovnih poteškoća. Moji roditelji su jako rano primjetili da nešto sa mnom nije u redu. Na početku im je razumski bilo teško sve to prihvatiti, ali s vremenom su se pomirili i najveći su mi oslonac u životu”.

 

Martinina skromnost, hrabrost i vedrina osvojile su mnoge ljude u njezinom okruženju, stoga se lako prilagodila dolaskom na fakultet u Mostar iz Čapljine. Kazala je kako je prvih dana bilo neobično i činilo se kako se neće uklopiti sa svojim kolegama, no današnji krug njezinih prijatelja i poznanika svjedoči upravo suprotno. U razgovoru s trenutnim prijateljima saznala je kako su i oni osjećali strah prići joj na pogrešan način. Stoga su bili oprezni na početku.

 

„I njima je kao i meni sve to bilo nešto novo i nepoznato, no kad su shvatili da sam osoba koja je sasvim normalna i voli se družiti i šaliti, počeli smo stvarati divna prijateljstva. Danas ne mogu zamisliti dan da ne odem na kavu sa svojim prijateljima i kolegama”.

 

Osim druženja s prijateljima, Martina jako voli čitati, a njezino je računalo prilagođeno tako da ima instaliran govorni program koji joj omogućava da uči, čita i istražuje. Srednoškolsko obrazovanje stekla je u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu, gdje je u posebnoj prilagođenoj nastavi naučila osnove korištenja računala bez kojeg danas ne bi mogla funkcionirati.

 

„Za sebe mogu reći da sam svestrana. Sve me zanima, sve moram istražiti i svakodnevno se informirati, stoga provedem dosta slobodnog vremena na računalu. Upravo je zato dobra stvar moj odabir novinarstva, osjećam da baš u takvom području pripadam”, rekla je Marina.

 

Ova vrijedna studentica ispite polaže preko laptopa i govornog programa kojeg je dobila u Centru za slijepe i slabovidne osobe. Kreće se pomoću štapa, a na putu od studenskog doma do fakulteta pomaže joj osobna asistentica.Jedan od njezinih hobija je i pjevanje, a svojim anđeoskim glasom dobila je i mjesto u Frami Mostar gdje je aktivan član. Invalidnost je nikad nije spriječila da bude aktivna u onome što je zanima. Tomu svjedoči i njezina nova funkcija u Studentskom zboru, koji od mnogo prijavljenih kandidata upravo Martinu izabrao da bude nova glasnogovornica.

 

„Vjerujem kako će mi i ovaj posao biti jedno predivno iskustvo. Zasad imam mnogo nepoznanica, ali vjerujem da ću se radom i trudom uspjeti dokazati i opravdati povjerenje koje mi je udijelio Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru”.

 

Martina je dodala kako bi svima poručila da nikad ne odustaju od svojih snova i da je sve moguće uz jaku volju i želju.

 

„Ne mogu reći da je uvijek sve bilo divno i krasno. Kao i svi ljudi, imala sam i mnogo negativnih iskustava, ali sve se može prebroditi. Svoju sljepoću ne shvaćam kao križ, nego kao blagoslov u životu. Mogu samo reći da sam jedna jako sretna osoba. Moj je život nevjerojatan”, poručila je Martina.

 

Dnevnik.ba