Naslovnica Sport Ukida se jedno od najbizarnijih nogometnih pravila

Ukida se jedno od najbizarnijih nogometnih pravila

IZVJESNO je da će Svjetska nogometna organizacija promijeniti niz pravila u nogometu, kao i da će ukinuti jedno od najbizarnijih pravila.

Aktualno pravilo nalaže da suparnički nogometaš ne smije u 16 metara presjeći ispucavanje prilikom gol-auta. To će se promijeniti. Novo pravilo će i dalje braniti igračima ući u šesnaesterac prije nego golman ispuca loptu, ali čim je golman dotakne, igrači po novom pravilu smiju ući u 16 metara i presjeći dodavanje.

Novo pravilo se testira na Svjetskom klupskom prvenstvu, istom natjecanju na kojem smo prije dvije godine vidjeli testiranje videotehnologije.

Očekuje se i promjena pravila prilikom izmjene – da nogometaš ne mora izaći iz igre kod centra, već to može učiniti negdje bliže kako bi se spriječilo odugovlačenje i što prije nastavilo s igrom.

Novo pravilo je i da igrač kod crvenog kartona obavezno propušta sljedeću utakmicu, bez obzira koje je to natjecanje i pod čijom ingerencijom.

Nova pravila trebala bi biti potvrđena u ožujku 2019. godine, a neka od predloženih pravila su: žuti i crveni kartoni trenerima, izvođenje jedanaesteraca po AB-BA-AB-BA-AB sustavu, promjena pravila ulaska u kazneni prostor prilikom izvođenja jedanaesterca, živi zid sastavljen samo od igrača momčadi koja se brani…