Naslovnica Crna Kronika Duge cijevi na NJEMAČKIM aerodromima! Primijećeni teroristi

Duge cijevi na NJEMAČKIM aerodromima! Primijećeni teroristi

U njemačkim zračnim lukama trenutno vlada povišen stupanj pripravnosti. Postoje indicije da su pripadnici islamističke scene promatrali i ispitivali infrastrukturu i protok prometa na nekoliko aerodroma.

U zračnim lukama Stuttgarta, Baden Badena, Friedrichshafena i Mannheima u međuvremenu patroliraju policajci s dugim cijevima, što je neuobičajena slika za njemačke zračne luke. Policija u međuvremenu traga za četvoricom osumnjičenih koje se povezuje s mogućim napadom na jedan aerodrom „na jugozapadu Njemačke”. Najmanje jedan od osumnjičenih je poznat i kao pripadnik radikalne islamističke scene.

 

Kako u petak ujutro javlja Spiegel Online, policija pretresa i nekoliko stanova na jugozapadu i sjeverozapadu Njemačke a akcija je povezana s mogućim napadima na zračne luke.

 

Njemačke vlasti tvrde kako ne postoje „konkretne indicije” o direktnoj opasnosti od napada, ali dnevnik Bild javlja kako su mjere sigurnosti u ovo pretprazničko vrijeme uvedene i u ostalim njemačkim zračnim lukama poput frankfurtske ili berlinske. „Policijski službenici u svim zračnim lukama su dodatno senzibilizirani”, priopćeno je iz stožera Savezne policije u Potsdamu koja je zadužena za sigurnost prometne infrastrukture.

 

Prema informacijama javnog servisa ZDF istraga i pojačane mjere opreza povezuju se i s jednim slučajem u Parizu prije nekoliko dana kada su vlasti primijetile dvojicu muškaraca kako upadljivo fotografiraju terminale glavne pariške zračne luke Charles de Gauille. Dvojica muškaraca su nakon toga ušla i odvezla se u bijelom kombiju s njemačkim tablicama.

 

Navodno postoji i  „prilično konkretna” dojava marokanskih tajnih službi koja je pratila komunikaciju dvojice islamista marokanskog porijekla koji žive u njemačkom Aachenu u kojim je bilo riječi o napadima za vrijeme božićnih praznika. Iste osobe su na isti način promatrale i događanja i na aerodromu u Stuttgartu. „Postoje dokazi da su ovi slučajevi povezani”, javlja ZDF. Ista tajna služba je Nijemcima i prije dvije godine dostavila informacije o planiranom napadu na božićni sajam u Berlinu u kojem je ekstremist Ansi Amri iz Tunisa ubio 12-oro ljudi.

 

dpa/rtr