Naslovnica Društvo Reagiranje o lažnim statusima “branitelja”

Reagiranje o lažnim statusima “branitelja”

Od završetka rata pa do danas, upitno je koliko je napisano lažnih ratnih putova, a kojima se ostvario status hrvatskog branitelja, dragovoljca ili čak HRVI. Neki čak i ratni izvjestitelji kojima je potrebi trebaju ili ne trebaju ortopedska pomagala. Pa čak i liječnici, kojima je dokazano ili nije da u vrijeme rata nisu bili na prvoj crti bojišnice.

Od samog početka Ministarstva hrvatskih branitelja, nekada kao savjetnik, Predrag Matić, znao je za preko 4 tisuće lažnih branitelja i ratnih vojnih invalida, a isto nije ni procesuirao kada je bio i resorni ministar. Činjenica da MHB na osnovu podataka MUP-a ili MORH-a je sačinilo Registar branitelja, a sada i Evidenciju koja je sakrivena, ali jednim djelom zbog upravnih postupaka, a drugim djelom iz nepoznatih razloga broj branitelja se povečao. Ni javno objavljivanje Registra branitelja nije dalo rezultata da se lažnjaci procesuiraju. Poznati su, ali nisu snosili nikakve sankcije.

A što najviše boli istinske hrvatske branitelje? LAŽNJACI! Jer stavljaju se u koš s istim takvim pa ih društvo uz pompu medija stigamatizira, naziva pogrdnim imenima, izloženi javnom linču. To boli jer unatoč i dokazima, ne poduzima se uglavnom ništa.

Boli još više činjenica da se u nekadašnjem registru branitelja nalaze pripadnici paravojnih snaga tzv. SAO Krajine, četnici, oficiri JNA i što pod MHB spada kategorija pripadnika NOB-a, a svi na osnovu toga ostvaruju prava na teret državnog proračuna.

Prošlo je dosta godina od završetka rata, a mi nikako očistiti „svoje“ redove, od ovih gore nabrojanih kategorija, pa ako i zatražimo koliko je do sada bilo prijava o lažnom statusu i koliko je utvrđeno nepravilnosti, bojimo se poražavajućeg rezultata.

Staviti ćemo samo neke parametre iako su iz 2015. godine, jer grupacija koju smo nabrojali je „nestala“ po raznim institucijama:

U prvom polugodištu 2015. godine izvršena je realizacija Zakonom utvrđenih prava

za:

-1.247 ratnih vojnih invalida

( 1.077 partizana i 170 domobrana ),

-1.440 civilna invalida iz II. svjetskog rata,

-2.173 civilna invalida iz Domovinskog rata,

-2.099 mirnodopskih vojnih invalida,

-1 ratni vojni invalid nastradao u mirovnoj misiji,

-1.828 člana obitelji ( 1.024 iza partizana, 274 iza domobrana, 35 iza civila Ii. svjetskog rata, 281 iza mirnodopskog vojnog invalida, 214 iza civila iz Domovinskog rata ),

-92 sudionika rata ( 66 partizana, 26 domobrana ),

-73 članova sudionika rata ( 34 iza partizana, 39 iza domobrana ) ,

Pa se pitamo nasljednosti partizanskih mirovina u odnosu na braniteljske, period koliko godina uživaju pravo, jer ispada da oni ne umiru, a prosjećna životna dob hrvatskog branitelja pada ispod 51 godine života.

Unatoč pravnoj službi Vašeg ministarstva koje rješava ovakve slučajeve, predlažemo ipak da se osnuje radna skupina od branitelja i Vaše pravne službe, pa zajedno pokušamo što više riješiti ovu problematiku. Sve se može odrađivati i elektroničkim putem, da se ne stvara trošak, a o svrsi da ne govorimo.

 

Dražen Šemovčan, predsjednik UHB RH