Naslovnica Kultura Tiha noć, sveta noć… 200 godina od božićne himne

Tiha noć, sveta noć… 200 godina od božićne himne

Božićna pjesma “Tiha noć, sveta noć” nastala u prosincu 1818. slavi ove godine dvjestotu obljetnicu postojanja, a pjeva se na gotovo svim jezicima i na svim kontinentima.

Vrhunac proslave dvjestote obljetnice “Tihe noći” bit će na Badnjak kada će se pjesma izvesti ispred kapele u selu Oberndorfu, blizu Salzburga. Ondje je 24. prosinca 1818. izvedena prvi put a tijekom vremena će postati božićna himna. Tada je na mjestu današnje crkve bila kapela.

“Ove godine očekujemo oko 6.000 ljudi na božićnom bdjenju, a obično ih bude 3.000 do 4.000”, rekao je za AFP Clemens Konrad, direktor tamošnje turističke zajednice.

Oberndorf, kao i čitav Salzburg, gdje su i druga mjesta povezana s nastankom pjesme, ovih mjeseci ugošćuju niz manifestacija poveznih s proslavom obljetnice za koju je poziv upućen i papi Franji.

Autor teksta, austrijski svećenik Joseph Mohr, nije mogao ni zamisliti da će ta umirujuća pjesma nastala u vrijeme kada su u Europi tek završili napoleonski ratovi, doživjeti takav uspjeh.

Skladbu za pjesmu sa šest kitica napisao je učitelj Franz Xaver Gruber koji je bio i orguljaš u crkvi u Oberndofrtu.

Prve engleske inačice teksta (“Silent night”) zapažene su već sredinom 19. stoljeća. Od tada je “Tiha noć” prevedena na gotovo tristo jezika i narječja, a najviše su je pronijeli svijetom kršćanski misionari.

“Tihu noć” su pjevale brojne zvijezde, od Elvisa Presleyja do Celine Dion i lutaka Muppet Showa, a ‘zloupotrijebila’ ju je njemačka metal skupina, pa čak i zbor koza, prenosi Hina.

Grude.com