Naslovnica Politika Komšić je nakon izbora, Izetbegoviću dao “korpu”

Komšić je nakon izbora, Izetbegoviću dao “korpu”

Izetbegović i njegova SDA htjeli su nauditi Hrvatima pa su, sudeći po brojnim medijskim napisima, kad su bili uvjereni u pobjedu svog kandidata Šefika Džaferovića za bošnjačkog člana Predsjedništva, svoje stranačke dužnosnike na terenu, na dan izbora, iza 15 sati, instruirali da svojim biračima šalju sms poruke da glasuju za kandidata DF-a za hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića. Komšić je tako zahvaljujući biračima SDA dobio više glasova i od samog Džaferovića, te višestruko više od svoje Domokratske fronte.

Izetbegovićeva SDA usmjeravajući glasove svojih birača Željku Komšiću uspjela je napakostiti Hrvatima. No, umjesto zahavale što mu je presudno pomogao zasjesti u stolicu hrvatskog člana Predsjedništva Komšić je, nakon izbora, Izetbegoviću dao “korpu”. Odbio je njegov poziv da SDA sa SDP-om i DF-om formira vlast. I priklonio se SDP-u, s kojim sada izbacuje SDA iz vlasti u većinski bošnjačkim kantonima, a pokušava i na razini FBiH.

Što su Izetbegović i SDA dobili pomažući Željku Komšiću da pogazi izbornu volju Hrvata, otme im stolicu u Predsjedništvu BiH i ponizi ih? Ništa. A sve su izgubili: produbili su jaz između Bošnjaka i Hrvata, izazvali dodatnu političku nestabilnost u BiH, zaoštrili odnose s Hrvatskom i, kopajući jamu Hrvatima, iskopali ju je, u političkom smislu, sebi.

Da su SDA i Izetbegović uzvratili na pruženu ruku onih koji predstavljaju većinsku volju Hrvata i prihvatili izmjeniti izborni zakon na način da se i Hrvatima omogući izbor člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda, te konačno održavanje izbora u Mostaru prema presudama Ustavnog suda, učinili bi veliku stvar za političku stabilizaciju i opstanak BiH, poboljšanje hrvatsko-bošnjačkih odnosa, a time i za rejting vlastite stranke.

No, Izetbegović je odbio biti bošnjački lider i državnik i stavio se u službu šibicara, prevaranta, vjerujući onom tko je izdao vlastiti narod, da njega izdati neće. Komšiću u korist, sebi, svojoj stranci, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini na štetu.

Hoće li lider SDA iz svega izvući pouku koja bi, da parafraziramo narodne mudrosti, mogla glasiti: Tko s Komšićem tikve sadi- o glavu mu se obijaju, ili tko pod drugim jamu kopa sam bez vlasti ostaje- ostaje vidjeti.

 HMS.ba