Naslovnica Zanimljivosti Slijedi rekordan egzodus ljudi

Slijedi rekordan egzodus ljudi

Dok se u Hrvatskoj val iseljavanja, barem onih masovnih, polako približava svom kraju i ne bi ih više trebalo biti u tako velikoj mjeri, u BiH su, prema procjenama, i 2019. i 2020. označene kao one u kojima će se odlaziti. Razlog je i novi zakon o useljavanju u omiljenu državu radnika Njemačku, koji stupa na snagu 1. siječnja 2020. ,kada bi moglo otići 80 tisuća ljudi, što će biti rekordan egzodus.

Učenje jezika – Dosad je sve oko odlazaka išlo na ruku Hrvatima iz BiH jer su imali putovnice Europske unije, ostalima je teže bilo doći do Njemačke, međutim, i te stvari bit će olakšane, a do 1. siječnja 2020. može se naučiti i jezik. Odlasci će se protegnuti, a 2020. bi mogla biti rekordna – govori nam jedan sveučilišni profesor s kojim smo podijelili mišljenje o ovoj temi. Nakon blagdana krenut će novi blok radnika koji će sreću potražiti u inozemstvu.

S trojicom koji odlaze ovih dana smo i razgovarali, a zanimljivo je da sva trojica ostavljaju posao. Jedan je bio vlasnik privatnog obrta. – Kuću ostavljam poznanicima. Neću im naplaćivati, nego samo tražim da žive u njoj da me ne bi ništa neočekivano dočekalo, opljačkana kuća ili migranti. Sa suprugom se želim financijski stabilizirati i po povratku ovamo baviti se čime sam se i bavio, ali s nekom sigurnijom pozadinom i zajamčenom njemačkom mirovinom – govori nam sugovornik. Dr. Tado Jurić, docent na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, objavio je knjigu o iseljavanju Hrvata u Njemačku. Nedavno je istaknuo kako je jedan od glavnih razloga iseljavanja s ovih prostora nepravda, a ne samo i isključivo siromaštvo.

Istaknuo je i da se namjerno stvara ozračje koje pogoduje iseljavanju. Tuđe sunce toplije grije… – Namjerno se plasira ideja da je tamo negdje ljepše i da tuđe sunce toplije grije. Namjerno se Njemačku prikazuje kao zemljom nade. Uopće se ne prikazuje druga strana medalje. Dobiva se poruka da su gubitnici oni koji ostaju, a pobjednici oni koji odlaze. Neki se i žele vratiti, ali se zbog straha od izrugivanja, ne usuđuju – kazao je, između ostalog, Jurić.

večernji.ba