Naslovnica Zanimljivosti Bosanac na baušteli …

Bosanac na baušteli …

Radi se o jednom privatniku (obrtniku), koji je povodom radne nezgode uputio ispunjen formular svom osiguravajućem zavodu za preuzimanje nastalih troškova. Sve ovo se dogodilo u Švicarskoj gdje se ovaj događaj mogao pročitati u Zuricher Kosmos-u. 

 

U tom formularu oštećeni je, na pitanje načina događanja te nezgode naveo, da je NEPLANIRANO odreagirao u jednom trenutku. Takav iskaz  je za SUHI (Švicarski osiguravajući zavod za privatnike) bio dosta neprecizan, tako da su službenici iz osiguranja zamolili privatnika da im to malo  detaljnije objasni, jer je neophodno za daljnje razmatranje…

Obrtnik odgovara na tu molbu slijedeće:
Cijenjene dame i gospodo, u odgovoru na vašu molbu za dobivanje dodatnih informacija mogu vam sljedeće reći:

Kod pitanja 3 u formularu naveo sam neplanirano reagiranje kao uzrok nesreće. Zamolili ste me da vam to pojasnim, što ovim putem želim učiniti.

Kao što već znate, po zanimanju sam krovopokrivač. Tog kobnog dana nalazio sam se sam na krovu jedne šesterokatnice. Kada sam završio sa svojim poslom imao sam 250 kg crjepova viška na krovu koje je trebalo snijeti. Pošto nisam imao namjeru da ih u bezbroj navrata nosim stepenicama, odlučio sam da ih stavim u veliku kantu, koja inače služi za dizanje ili spuštanje tereta na visine.

Sišao sam na dno i vukao sam konopac preko role dok nisam digao kantu, koja je bila vezana za isti, na visinu  na kojoj mi je trebala. Konopac sam naknadno čvorom vezao i time sam stabilizirao kantu na visini šestog kata.

Nakon toga sam otišao na krov i natovario kantu da bi poslije toga sišao dolje.

Odvezao sam konopac u namjeri da kontrolirano spustim kantu koju sam natovario sa 250kg crjepova. Ako pročitate pitanje broj 11 iz prethodnog formulara, ustanoviti ćete da sam u to vrijeme vagao nekih 75 kg.

Vrlo iznenađen povodom gubljenja dna pod nogama, izgubio sam ‘duhovnu prisebnost’ i zaboravio u svoj toj frci da ispustim konopac iz ruku. Mogu reći da u tom trenutku nisam bio pri sebi. Mislim da ovdje ne treba navoditi da sam velikom brzinom išao prema gore. Otprilike u visini 3. kata sam se sreo s kantom (uh).. . Taj susret objašnjava frakturu lubanje i lom ključne kosti. . .

Neznatno sporije nastavio sam putanju ka vrhu i tek sam se zaustavio kad su mi vrhovi prstiju upali u rolu koja je označavala najvišu točku. Bol koji ne mogu da vam opišem je ujedno zadužen za lomljenje  3 prsta i dva nokta. Mimo svih bolova, ja ne gubim svoju prisebnost  i održavam se na konopcu, kojeg ne smijem ispustiti iz ruku ni pod koju cijenu.

Kanta, koja je u međuvremenu stigla na cilj, pod jačinom udara izbija i lomi svoje dno. Time dolazi do izpražnjivanja iste…

Kao što rekoh u prošlom formularu kod točke 11, vagao sam 75 kg i samim time znatno teži od prazne kante u tom trenutku. Kao što već možete da zamislite,  počeo je veoma brz silazak..

U visini 3. kata sam ponovo sreo kantu ovaj put odozdo dolazeći. Susret koji kao posljedice nosi ljedeće: slomljeni zglobovi na obe noge, lom lijevog koljena i ogrebotine po nogama i rukama.

Ovaj put znatno usporen nastavio sam putanju ka dnu, gdje sam pri prizemljivanju na izlomljene crjepove slomio 3 pršljena, bol koji nisam ni registrirao…

Dok sam tako ležao dolje, sav izlomljen na izlomljenim crjepovima i promatrao kantu koja je bez dna visila u razini šestog kata, ostao sam ponovo bez svoje ‘duhovne prisutnosti’ i pustio sam konopac.

Ovaj put je kanta bez ikakvih zastoja krenula ka meni i izbila mi 3 zuba i slomila nos..

Vrlo mi je žao zbog svega ovoga i nadam se da sam vam ovim olakšao buduće razmatranje .

U slučaju da vam nedostaju precizniji detalji, spreman sam i stojim vam na raspolaganju,

Vaš Mensudin Jahić