Naslovnica Crna Kronika Samo u BiH: Novinarka završila medicinsku školu za 17 dana, pogledajte snimku

Samo u BiH: Novinarka završila medicinsku školu za 17 dana, pogledajte snimku

Novinarka Žurnala Azra Omerović uspjela je naime za samo sedamnaest dana steći diplomu srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta, bez da je bila na ijednom satu.

Dokumente je predala 20. prosinca 2018, a ovjerenu diplomu sa svjedodžbama za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. siječnja ove godine. Jasno, na svoje ime i prezime. Školu je “završila” s vrlo dobrim uspjehom.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. 11. 2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”. U svjedodžbama piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, kirurgiju, farmakologiju, te da je, pritome, “odradila” i praktičnu nastavu.

Priča započinje sredinom prosinca. Žurnal je dobio u posjed dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području Federacije BiH prodaju diplome srednjih škola te kako je manje-više sve u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH.

U dokumentaciji koju posjeduje Žurnal navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije te da se u tim  ustanovama izdaju sumnjive diplome.

Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Novinarka je s njim obavila kratki telefonski razgovor i prvi sastanak u Sarajevu.

Za prekvalifikaciju, rekli su joj u školi, potrebna je najmanje godina dana. Pehlivanoviću je trebalo mnogo manje.. Samo je bitno osigirati 2500 maraka (nešto manje od 10.000 kuna)  koje bi on “predao direktorima i ostalima”.

Iako je sumnjičav na prvom sastanku, Pehlivanović 20. decembra pristaje da najkasnije do 15. siječnja Azri Omerović na njeno ime i prezime pribavi diplomu srednje medicinske škole.

S obzirom na to da mu je novinarka odbila novac unaprijed, Pehlivanović je kazao da će “morati tražiti alternativna rješenja”, te da ovaj put neće ići preko Širokog Brijega.

Na istom sastanku, novinarki  je dao “specijalni broj telefona”, koji koristi za dogovore oko diploma. Ispisi poziva, koji su u posjedu Žurnala, dokazuju da je s tog broja isključivo kontaktirao Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

“Sve gotovo”, pisalo je u poruci koju je Pehlivanović poslao 2. siječnja ove godine u 14.46 na broj koji je, za potrebe ovog istraživanja, koristila ekipa Žurnala.

Primopredaja je zakazana za 3. siječnja. Pehlivanović se na zakazanom mjestu pojavio sa svjedodžbama i diplomom o završenoj srednjoj Medicinsko tehničkoj školi iz Sanskog Mosta. Ovjerenu, sa vodenim žigom i čitkim potpisima, sa ocjenama iz predmeta koje “učenica” Azra Omerović nikad nije ni slušala.

Pehlivanoviću su se, nakon što im je uručio diplomu, novinari predstavili. Sve su i snimili. “Gospodine Pehlivanoviću, nažalost niste uhapšeni. Mi smo ovo završili samo da pokažemo da radite ovaj posao. Samo smo htjeli pokazati da se ovo radi i da Tužiteljstvo šuti”, rekao je novinar koji je došao za stol za kojim je Pehlivanović sjedio sa novinarkom kojoj je pribavio diplomu.

Pehivanović je samo šutio.

Na diplomi koju je uručio novinarki piše da je Medicinska tehnička škola u sastavu PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Formalni osnivač škole u Sanskom Mostu je Maida Cepić-Habibović. Njen suprug Šemsudin Habibović je prokurista bez ograničenja. On je potpisnik diplome izdane na ime Azra Omerović. Maida Cepić Habibović je, pored ovoga, direktorica i Javne ustanove Mješovita srednja škola Sanski Most. Njen suprug i potpisnik diplome, Šemsudin Habibović je vijećnik u Općinskom vijeću Sanski Most. Trenutno je kadar stranke A-SDA.

Ovaj Centar proteklih je godina isključivo poslovao sa Ministarstvom unutrarnjihposlova Unsko-sanskog kantona. Radili su prijevode kaznenih listova sa holandskog i slovenskog jezika. Na službenoj stranici Medicinske škole piše da vrše obrazovanje odraslih u području medicinske struke.

“Iskusni i stručni predavači (doktori specijalisti), plaćena praksa u Njemačkoj, plaćeni putni troškovi, pismo preporuke, priznati sati stažiranja u Njemačkoj”, navedno je u ponudi Medicinske škole Sanski Most.

Na stranici je navedeno da polaznici ove škole stječu pravo na pripravnički staž, te polaganje državnog ispita. Nude se zanimanja medicinske sestre i njegovateljice.

“Naše diplome i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti su priznati kako u BiH, tako i u zemljama Europske unije”, piše na stranici Centra za obrazovanje odraslih iz Sanskog Mosta.

Upravo tu, diplomu priznatu u BiH i EU, novinarka Žurnala stekla je za 17 dana. Bez ijednog sada prisustva nastavi.

Sva dokumentacija na temelju koje su novinari započeli istraživanje bila je na raspolaganju Tužilaštvu BiH. Oni, međutim, nisu željeli voditi istragu, zaključuje Žurnal, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba