Naslovnica Crna Kronika Uhvaćeni krijumčari iz BiH naoružani remenom koji se pretvara u bodež

Uhvaćeni krijumčari iz BiH naoružani remenom koji se pretvara u bodež

Splitsko-dalmatinska policija uhvatila je kod Makarske dvojicu krijumčara ljudi kod kojih je pronašla muške remene s kopčom koje se pritiskom pretvaraju u bodež pa će ih osim zbog protuzakonitog ulaska u Hrvatsku prijaviti i zbog kršenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su dvojica državljana BiH u dobi od 37, odnosno 40 godina koji su 2. siječnja uhvaćeni kao vozači sa šest stranaca za koje su policajci posumnjali da su nezakonito ušli u Hrvatsku.

Kod njih su pronađeni muški remeni s kopčom koja se pritiskom pretvara u bodež, što policija tretira kao prikriveno hladno oružje.

Osumnjičeni muškarci bit će kazneno prijavljeni zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, dok će zbog posjedovanja hladnog oružja protiv njih biti podnijet optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Nad stranim državljanima u tijeku je provođenje postupka sukladno Zakonu o strancima, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim internetskim stranicama.

MUP RH navodi da su policijski službenici koji rade na suzbijanju krijumčarenja ljudima ponekad izloženi izravnim napadima krijumčara na njihovu sigurnost pa i život.

Tijekom 2018. zabilježeno je pet slučajeva u kojima su krijumčari ljudima ugrozili sigurnost policijskih službenika koji su postupali prema njima. Najčešće se radilo o direktnom nasrtaju vozilom na policijske službenike ili pokušaju izguravanja policijskih vozila s ceste prilikom potjere, a u jednom slučaju krijumčar je fizički napao policajca koji je prema njemu postupao, prenosi Hina.

Hrvatska policija je lani uhitila više od 600 krijumčara ljudima što u odnosu na 2017. predstavlja povećanje od gotovo 100 posto i rezultat je isključivo otkrivačke djelatnosti policajaca na terenu.

(Fena)