Naslovnica Društvo Branitelji HVO-a imaju pravo podnijeti zahtjev za hrvatsku mirovinu

Branitelji HVO-a imaju pravo podnijeti zahtjev za hrvatsku mirovinu

Početkom ove godine u Hrvatskoj stupa na snagu novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojim će i bivši pripadnici HVO-a regije Bihać steći trajna prava umirovljenih pripadnika HVO-a i niz pogodnosti, piše Večernji list BiH.

Revizija rješenja o stupnju invalidnosti bivših pripadnika HVO-a i Armije RBiH u FBiH provedena je prošle godine u dvjema fazama, u prvoj revizija potvrda o okolnosti stradavanja i pripadnosti postrojbi, a u drugoj revizija medicinske dokumentacije o invalidnosti.

– Čak 115 bivših pripadnika HVO-a regije Bihać, korisnika invalidnine, prošlo je postupak revizije – kaže Marijan Mihić, predsjednik Udruge HVIDR-e USŽ-a. Položaj razvojačenih pripadnika HVO-a regije Bihać stupanjem na snagu novoga Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji od 1. siječnja trebao bi biti znatno povoljniji.

– Ono što je za nas najbitnije, naša stečena prava postaju trajna prava. Otvara se i postupak za podnošenje zahtjeva za priznavanje prava na mirovinu. To se odnosi, poglavito, na oboljele pripadnike HVO-a i RVI-je koji su status ostvarili zbog ozljede. Glede prava, za nas je najbitnije da od 1. siječnja imamo pravo na obnovu postupka, a pripadnici oboljelih od prve do četvrte skupine imat će pravo podnijeti zahtjev za hrvatsku mirovinu – dodaje Mihić.

Supruga i djeca te otac i majka poginuloga i umrloga pripadnika HVO-a stječu pravo na obiteljsku mirovinu te pravo na topličko i bolničko liječenje u specijaliziranim bolnicama, kaže Mihić objašnjavajući novi zakon.

Budući da su pripadnici HVO-a, naglašava Mihić, mirovinu ostvarili po dvjema osnovama, zahtjev za hrvatsku mirovinu moći će podnijeti i oboljeli članovi HVIDR-e.

vecernji.ba