Naslovnica Društvo Haraju zimske bolesti: U Mostaru djecu šalju kući jer u bolnici nema...

Haraju zimske bolesti: U Mostaru djecu šalju kući jer u bolnici nema mjesta

Posljednjih dana prošle i u prvim danima nove godine mostarske zdravstvene ustanove, ambulante i bolnice prepune su pacijenata s tegobama i klasičnim za ovo doba godine.

Posebice se to odnosi na najmlađe pacijente s raznim simptomima prehlada, gripe, raznih viroza, upale pluća, i drugih infekcija koja su karakteristične za ovo doba godine.

Međutim, razmjeri širenja raznih virusa su u relativno kratkom vremenskom razdoblju su poprimili, kako se čini, dramatične obrise.

U pojedinim zdravstvenim ustanovama i odjelima u Mostaru bolnički kreveti su do kraja popunjeni. Takva informacija posebno se odnosi na Odjel pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, čiji osoblje zadnjih dana ima pune ruke posla.

Aktualna situacija je gotovo alarmantna, kapaciteti Odjela su popunjeni pa se primjenjuju posebne mjere prilagođene trenutnom stanju. Razmjeri, može se reći, svojevrsne ‘epidemije’ su trenutno toliko veliki da je spomenuti odjel u potpunosti popunjen, te su na mostarskoj ‘Pedijatriji’ prisiljeni čak odbijati hospitalizaciju bolesne djece jer više nema slobodnih bolničkih kreveta.

Zbog nedostatka kapaciteta prisiljeni su djecu koja dolaze iz bliže udaljenosti slati na kućno liječenje, iako bi u normalnim okolnostima ta djeca vjerovatno bila stavljena na bolničku skrb.

Trenutno, u bolnici se zadržavaju samo ona djeca kojima je neophodna stalna liječnička skrb i bolnički nadzor. Kako nema dovoljno bolničkih kreveta za bolesnu djecu, također nema dovoljno kreveta ni za roditelje.

Zbog svega, mnogi roditelji su zadnjih dana bili prisiljeni noćiti čak i na stolicama u hodnicima mostarske ‘Pedijatrije’.

Zbog novonastale situacije koja je započela neposredno pred Novu godinu, nadležni su prisiljeni uvesti posebne mjere opreza koje podrazumijevaju i ograničavanje posjeta na Odjelu pedijatriju gdje je trenutno zabranjen ulaz, a u posjetu djeci može doći samo jedan roditelj.

Istovremeno, ograničeno je i kretanje unutar Odjela pedijatrije na način da je zabranjeno kretanje iz jedne bolničke sobe u drugu. Ovakve mjere opreza su uvedene su zbog pokušaja sprječavanja širenja virusa gripe. U skladu s aktualnim stanjem s Odjela pedijatrije SKB-a Mostar pozivaju roditelje na razumijevanje i oprez.

Dnevnik.ba