Naslovnica Zanimljivosti NAJAVA SNIJEZNOG POKRIVACA ZA CIJELU HERCEGOVINU

NAJAVA SNIJEZNOG POKRIVACA ZA CIJELU HERCEGOVINU

Kao što sam i najavljivao prethodnih dana sada mogu komotno reci da nam stize snijezno vrijeme tu i tamo bilo je dekoracija po pitanju kolicine oborina ali i dalje je situacija zadovoljavajuca.

Dakle ponedeljak je stabilan i suncan te vrlo hladan dan, s obzirom da ce noc na utorak biti vedra, dobro ce stegnuti ispod nule.

UTORAK i SRIJEDA SNIJEG 08-09.01.2019

Tokom jutra dolazi naoblacenje te ce u vecini hercegovine do sredine dana biti oblacno vrijeme, u drugom dijelu dana vec bi mogao zapoceti snijeg u sjevernoj i zapadnoj hercegovini, dok ce se do kraja veceri prosiriti snijeg i ona ostala podrucja.

Glavnina oborina bi bila od 21h do ujutru 9h srijede(pocetak snijega bi trebao biti od 18h od zapada koji ce se siriti ka ostalim krajevima) te se ocekuje snjezni pokrivac u visini od 7-15cm snijega u nekim podrucjima i 20cm stim da bi na planinama bilo lokalno od 15-25cm novog snijega.

NAPOMENA:Procjenu visine snijega ne moze niko pogodit kako modeli tako ni mi ljudi, ali mozemo okvirno reci sta bi se moglo ocekivati, pa sama visina odnosno kolicina tesko da moze biti tacna jer nece biti isto za svaka podrucja, moze biti manje ili nesto vise od procjene ili da bude negdje blizu ove procjene, posto ce se snijeg odma primat zbog idealne temperature, treba ocekivati slicnu procjenu kao moju bez obzira sto modeli nesto blaze govore.

PROCJENA VISINE POKRIVACA U GRADOVIMA HERCEGOVINE

KONJIC ———————> 10-20cm;
JABLANICA —————-> 10-20cm;
DREZNICA —————-> 12-15cm;
MOSTAR —————-> 7-15cm;
ŠIROKI BRIJEG ———-> 10-15cm;
POSUŠJE ——————> 10-20cm;
LIVNO ———————–> 7-12cm
GRUDE ———————> 10cm
STOLAC ——————–> 7-12cm
TREBINJE ——————> 7-15cm
NEUM ————————> 3-7cm

Hercegovački-Meteo