Naslovnica Gospodarstvo Pogledajte u kakvom avionu Croatia Airlines prevozi putnike, rentaju ga u Litvi

Pogledajte u kakvom avionu Croatia Airlines prevozi putnike, rentaju ga u Litvi

Jučer se javio čitatelj koji je letio letom Croatia Airlinesa u prilično starom avionu.

Kako nam je ispričao, on i djevojka letjeli su iz Lisabona za Zagreb s predsjedanjem u Amsterdamu.

Čitatelja šokirao avion koji ih je čekao na pisti: “Bio je bez oznake, toliko star da ima CRT televizore, a tipke kao da ih je Tito radio”

Riječ je o letu KLM-a, a za dionicu od Amsterdama do Zagreba bio je odgovoran nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines. Našeg je čitatelja šokirao avion koji su poslali po njih.

“Imali sam šest letova na godišnjem odmoru i samo je Croatia Airlines kasnila. Radi se o dva leta – Zagreb Amsterdam i povratak Amsterdam Zagreb. Iz Amsterdama smo u ponedjeljak letjeli neoznačenim zrakoplovom, potpuno bijelim, bez ikakvih oznaka, a to je kao let Croatia Airlinesa. Nikada prije nisam to vidio. Letjeli smo avionom 737-400 koji se proizvodio od 1981. do 2000. godine. Avion je toliko star da umjesto ekrana ima CRT televizore. Tipke u avionu kao da ih je sam Tito radio”, opisao je čitatelj.

“To uopće nije bio avion Croatia Airlinesa, nego neke litavske kompanije”

No ispričao je da se najviše šokirao kada je vidio da to uopće nije avion Croatia Airlinesa.

“Na kraju to uopće nije bio avion Croatia Airlinesa nego neki GETJET Airlines. To je, kasnije smo ustanovili, litvanska kompanija. Znači KLM renta Croatia Airlines, a Croatia Airlines za svoje letove renta litvansku kompaniju.

Croatia Airlines: Unajmili smo avion u Livi jer je naš na servisu

Zatražili smo i reakciju iz Croatia Airlinesa, u kojem uvjeravaju da je s avionom koji je letio iz Amsterdama sve u redu, no priznaju da su ga unajmili u Litvi jer je jedan njihov avion na servisu. To je, tvrde, uobičajeno.

“Zrakoplov kojim je Croatia Airlines obavio jučerašnji redoviti međunarodni let OU451 Amsterdam – Zagreb poletio je 10 minuta nakon predviđenog vremena polijetanja. Pritom treba podsjetiti na podatak da se u civilnom zrakoplovstvu polijetanje unutar 15 minuta u odnosu na planirano vrijeme polijetanje smatra polijetanjem na vrijeme.

Navedeni let obavljen je zrakoplovom Boeing 737-400 litvanske kompanije GETJET Airlines, dakle avioprijevoznika registriranog u Europskoj uniji, koji je Croatia Airlines kratkoročno unajmio kako bi upotpunio kapacitet flote zbog tehničkog servisa na jednom od vlastitih zrakoplova. Ad hoc unajmljivanje zrakoplova uobičajeno u civilnom zrakoplovstvu kako bi se putnicima, prije svega, osigurao pravodoban prijevoz do odredišta.

“Avion je siguran, bez obzira na starost”

Prigodom unajmljivanja zrakoplova drugih avioprijevoznika Croatia Airlines prioritet daje prijevoznicima koji posjeduju certifikat IOSA (IATA Operational Safety Audit). Riječ je o certifikatu kojim Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) potvrđuje visoku sigurnost kompanije. S obzirom da GETJET Airlines posjeduje certifikat IOSA (https://www.getjet.aero/getjet-airlines-successfully-completed-iata-operational-safety-audit-iosa/) neosporno je da je sigurnost putnika na jučerašnjem letu OU451 Amsterdam – Zagreb bila na najvišoj razini. Certifikat IOSA istodobno potvrđuje visoke standarde na području održavanju zrakoplova, što je temeljni preduvjet za sigurnost letenja, bez obzira na starost zrakoplova.

Treba naglasiti i činjenicu da pri izboru tvrtke od koje se unajmljuje zrakoplov, kao i na tip unajmljenog zrakoplova, utječe njihova dostupnost na tržištu u određenom trenutku, a u ovom slučaju unajmljivanje je bilo nužno tijekom vikenda kada su navedene mogućnosti značajno smanjene.

Croatia Airlines nastoji svim putnicima omogućiti cjelovitu i pravodobnu uslugu u svojim zrakoplovima te istodobno izražava žaljenje što putniku na navedenom letu nije ispunio očekivanja po pitanju tipa zrakoplova i komfora”, odgovorili su Indexu iz Croatia Airlinesa.

Čitatelj nam je poslao i fotografije aviona. U stanje letjelice kojom je Croatia Airlines prevozio putnike uvjerite se sami.

index.hr