Naslovnica Politika Grubeša: Republika Srpska sastavni je dio BiH, a njezin praznik 9. siječnja...

Grubeša: Republika Srpska sastavni je dio BiH, a njezin praznik 9. siječnja je legalan

Ministar pravde BiH Josip Grubeša komentirao je reakcije na obilježavanja 9. siječnja Dana Republike Srpske. Ministar Grubeša Akademiji obilježavanja Dana RS-a nazočio je kao dio izaslanstva HDZ-a BiH.

-Nedavno sam javno istaknuo kako u BiH postoje tri istine o događanjima tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća i nažalost ovo ide samo u prilog toj mojoj konstataciji. Reakcije pojedinih medija u povodu proslave Dana Republike Srpske samo dokazuje ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni. Jedino tako imamo pravo tražiti da “ti” drugi poštuju naše praznike i da nam ne osporavaju pravo na slavlje. Često se to zanemari i to je slučaj i ovaj put. Republika Srpska postoji i sastavni je dio Bosne i Hercegovine, to je činjenica koja se napokon mora priznati kao takva i dati se pravo njezinim građanima, kao i drugim u BiH, da slave svoje praznike bez da se svaki put oko toga pravi medijska hajka, izjavio je Grubeša.

On navodi kako se neistina često ističe i koristi za verbalni atak na Republiku Srpsku, kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je taj sud 9. siječnja proglasio kao neustavan dan za praznik.

-Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. siječnja neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o Praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku Suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. siječanj.

Pojedini mediji, kaže Grubeša, koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnijenje da taj dan samoinicijativno proglase kao „neustavan“, a da ne govorimo kako ignoriraju postojanje novog Zakona kojim je ovo pitanje uređeno.

-Tako je, prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta potpuno legalno, 9. siječnja. Obilježavanje ovoga dana u skladu je s presudom Ustavnog suda BiH, zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan, iskorišten da se stvori loša slika u javnosti o nama, bez da se oda poštovanje da smo pokazali spremnost za stvaranje uvjeta za suživot kroz priznavanje prava drugih da slave ono što nas ne vrijeđa niti nam šteti, ističe ministar pravde BiH.

Grubeša kaže kako mu je žao što se pojedini mediji ovako žustro ne bore za provođenje drugih odluka Ustavnog suda, bez da se mijenja njihova suština i prilagođava političkoj orijentaciji.

-Možda bi ti mediji, da se bore za provođenje svih odluka Suda, tako natjerali da se odluke donesene, a zanemarene jer nisu sukladne političkoj retorici pojedinih političkih opcija u BiH, napokon provedu, naglašava Grubeša.

abcportal.info