Naslovnica Kultura Ovo su riječi tvorca Nutelle i Kindera: Uspjeh dugujemo Gospi

Ovo su riječi tvorca Nutelle i Kindera: Uspjeh dugujemo Gospi

“Ferrero, koji je umro u dobi od 89 godina, bio je poduzetnik one vrste kakvu Italija izbaci s vremena na vrijeme, inspiriran više socijalnim naukom Katoličke Crkve nego ikakvim vjerovanjem u blagodati slobodnog tržišta.”

 

Tim je riječima ugledni Guardian u nekrologu iz 2015. opisao Michelea Ferrera, talijanskog poduzetnika koji je od male obiteljske tvrtke napravio jednog od najvećih proizvođača slatkiša u svijetu, i koji je bio predani katolik.

Michel Ferrero rijetko se pojavljivao u javnosti, a nikada nije davao intervjue, no njegova vjera utjecala je duboko na tvrtku kojom je upravljao.

Poznato je kako je tvorac Nutelle (i mnogih drugih proizvoda poput različitih Kinder čokoladica) barem jednom godišnje posjećivao Lurd, svetište u kojem se svetoj Bernardici 1858. ukazala Djevica Marija. Također, u svim Ferrero tvornicama u svijetu naredio je da se postave kipovi Gospe.

Katolički portal Aleteia piše kako je na proslavi 50. obljetnice tvrtke izjavio: “Uspjeh Ferrera dugujemo Gospi Lurdskoj; bez nje malo toga možemo napraviti.”

Također, jedini proizvod tvrtke koji se zove po obitelji – Ferrero Rocher – navodno je dobio ime po špilji u Lurdu u kojoj se ukazanje i dogodilo. Ime stijene na francuskom je Rocher de Massabielle (rocher na francuskom znači “stijena”).

Kada je 1957. Michele preuzimao tvrtku, napisao je pismo zaposlenicima u kojem je istaknuo: “Zavjetujem se da ću sav svoj trud i djelovanje posvetiti ovoj tvrtki. I uvjeravam vas da ću biti zadovoljan jedino kad uspijem, uz konkretne rezultate, garantirati vama i vašoj djeci sigurnu i mirnu budućnost.”

Zaposlenicima je omogućio besplatno zdravstveno osiguranje, zajedničke izlete, a radnici tvornice u Albi (gdje je 1946. tvrtka osnovana) navodno nikada nisu pokrenuli štrajk. Tvrtka Ferrero se kroz svoju zakladu brine i za bivše zaposlenike, a potiču i razvoj umjetnosti i znanosti.

Michele Ferrero u trenutku smrti bio je najbogatiji Talijan u svijetu, a preminuo je na Valentinovo 2015.

 

Bitno.net