Naslovnica Društvo U Makarskoj se uskoro otvara fakultet?!

U Makarskoj se uskoro otvara fakultet?!

U Makarskoj bi se uskoro mogao otvoriti Hotelijersko-turistički fakultet. Visokoškolska ustanova koja se dugo čeka u tom dijelu Dalmacije trebala bi pomoći u rješavanju problema nedostatka visokokvalificiranih radnika u turizmu i ugostiteljstvu.

Turističko središe, Makarska, sljedećih godina trebalo bi postati i studentski grad. Hotelijersko-turistički fakultet u Makarskoj djelovao bi kao dislocirana jedinica splitskoga sveučilišta, piše HRT.hr. ”U Makarskoj želimo napraviti disperziju sveučilišta kako bi mladi ostali i na toj lokalnoj razini. Ako bi gledali gdje bi trebalo u našoj državi napraviti fakultet turizma nema boljeg mjesta od Makarske”, rekao je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić. Fakultet bi se nalazio u sklopu franjevačkog samostana, gdje je do kraja devedesetih djelovalo Filozofsko-teološko učilište. Nakon njegova spajanja s teologijom u Splitu Makarska je ostala bez visokoškolske ustanove koja je ondje djelovala od 1736.

”Makarska se može podičiti da je preko 300 godina imala visoko učilište, prije Dubrovnika, Rijeke ili Splita”, istaknuo je fra Ante Čovo, gvardijan samostana u Makarskoj. HRT piše kako bi se novim fakultetom riješio i problem kadrova u turizmu, koji je na ovom području svake godine sve izraženiji. ”Mi imamo veliko iskustvo rada u turizmu, znamo prednosti i nedostatke našeg turizma. Najveći je problem u kadrovima. Držimo da cijeloj Hrvatskoj treba obrazovanih radnika u turizmu, a Makarska je prva lokacija za tako nešto”, smatra gradonačelnik Makarske Jure Brkan. Lokalne vlasti žele dobiti educirane kadrove, koji u turističkom okruženju neće imati problema ni s pronalaženjem stručne prakse ni zaposlenja.

hrt