Naslovnica Politika Pogledajte snimku kako Krstičević u saboru baca maketu aviona kojeg mu je...

Pogledajte snimku kako Krstičević u saboru baca maketu aviona kojeg mu je poklonio SDP-ovac

Vlada je poništila odluku o nabavi borbenih aviona! I tek što su u Banskim dvorima i službeno otpisali Izraelce, ministar obrane Damir Krstičević okrenuo se onima zbog kojih je posao težak pola milijarde dolara propao i otvoreno nagovijestio da očekuje američku ponudu i nove zrakoplove, ali manji broj. Prihvati li Vlada ministrovu želju, Hrvatska bi mogla kupiti 6 američkih borbenih aviona.

Ministar Damir Krstičević priželjkuje izravnu pogodbu s Amerikancima, a evo o čemu uopće govorimo kad govorimo o novim i tehnološki naprednijim F16 zrakoplovima, takozvani model BLOK  70/72, koji bi nam mogle ponuditi Sjedinjene Američke Države, a koje priželjkuje ministar Krstičević.

Te su borbene avione Amerikanci Hrvatskoj nudili na natječaju. Za 12 komada, odnosno cijelu eskadrilu tražili su oko milijardu i 600 milijuna dolara. U cijenu nije bilo uključeno naoružanje. Odluči li se Hrvatska za takvih šest, hrvatske porezne obveznike stajali bi između 750 i 800 milijuna dolara. No, naravno, treba pričekati konkretnu ponudu i što bi sve uključivala kako bi se uopće moglo razgovarati i o cijeni i o paketu.

 

“Prvo obrazovanje, onda avioni”

Nakon fijaska s nabavom borbenih aviona HDZ-ovi ministri podijeljeni su oko činjenice je li Vlada u cijelu priču ušla prilično neoprezno. Koalicijski partner HNS ne skriva da bi taj novac radije potrošio na obrazovanje, dok oporba žestoko proziva.

Ministar Krstičević kaže da je pod stalnim pritiskom i da taj pritisak tjera na brzinu da se posao s avionima što prije privede kraju. Što je zapravo kumovalo propalom poslu, ministri biranim riječima. Ministar Lovro Kuščević smatra da je propali posao s avionima dobra škola za idući natječaj.

Ministar Dražen Bošnjaković ističe kako ugovori nisu bili potpisani, dok ministar Tomo Medved smatra da sve treba temeljito analizirati, a da je sve bilo transparentno.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je na pitanje trebaju li nam novi zrakoplovi. “Kao netko tko je zadužen za resor znanosti i obrazovanja u kojem uvijek fali novca, ja bih da budemo skromniji u ovom resoru kako bismo ipak mogli provesti procese koji su važni za obrazovanje”, poručila je. Potpredsjednik Vlade iz redova HNS-a Predrag Štromar poručuje: “Obrazovanje je broj jedan.”

Stav oporbe

U posao s avionima nije sumnjao SDP-ov šef odbora za obranu Igor Dragovan. “Kada ozbiljni ljudi na relevantnim tijelima iznose određene informacije i odgovaraju na direktno postavljena pitanja, ne mislim da s druge strane postoje neke fige u džepu i da se nešto mulja”, smatra Dragovan. No zato Dragovanov stranački kolega Gordan Maras ima prijedlog za Hrvatsku gospodarsku komoru.

“Da sljedeće godine na Zlatnoj kuni dodijele nagradu Damir Krstičević za najbolji neizvršeni posao”, ironično je rekao Maras.

Mostov Nikola Grmoja za odgovornost proziva premijera Plenkovića.
“Tu vidim odgovornost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. U svim ovakvim poslovima uvijek imate odštetu u slučaju da se ne isporuči ono što je dogovoreno. Oni koji su pregovarali trebali su to uzeti u obzir.”

Opoziv ministra Krstičevića neće tražiti jer im u Saboru, kažu, ne bi prošao.

Pogledajte video: