Naslovnica Politika Karamatić: “HVO se borio protiv današnjeg ISIL-a”

Karamatić: “HVO se borio protiv današnjeg ISIL-a”

Mladež Matice hrvatske u Zadru u suradnji s odjelom za povijest na Filozofskom fakultetu u Zadru organizirala je javnu tribinu pod nazivom “Dejtonska ili građanska BiH: jučer, danas, sutra”. Prof. dr. sc. Mladen Ančić, Mario Karamatić predsjednik HSS-a u BiH i politički aktivist i student Marijan Knezović, a na tribinu je, kako su nam priopćili organizatori, bio pozvan i Željko Komšić koji se nije odazvao.

Ančić je podsjetio na kraj rata i sam dolazak do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Iz knjige koju je za potrebe CIA-e napisao jedan vojni povjesničar, bilo je jasno da u pregovaračkim stranama u Daytonu američke snage daju potporu bošnjačkoj strani u pregovorima. Jedna druga dimenzija koja se da naslutiti, ali se ne može dokazati išla bi za tim da je u američkom ministarstvu vanjskih poslova istražena jedna cjelina koja obuhvaća Kosovo, Albaniju i BiH gdje se implicitno podržava nacionalizam za račun islamizma”, kazao je profesor.

“Trebalo bi nam tri dana”

Šef HSS-a u BiH kazao je da neće govoriti previše o političkoj situaciji u BiH jer bi za to trebalo tri dana.

“Državni parlament u BiH je dvodomni i sve ono što prođe kroz Zastupnički dom, mora se odobriti u Domu naroda”, rekao je Karamatić i podsjetio na odlazak Hrvata iz RS-a i teritorija pod kontrolom tzv. ARBiH.

“U Republici Srpskoj postoji kakav-takav povratak, dok Hrvati s prostora pod kontrolom tzv. ARBiH Hrvati odlaze i danas”, rekao je.

Karamatić je kazao da mu je nejasan narativ koji se pojavljuje u Hrvatskoj a govori o tomu da je susret Dodika i Čovića problematičan.

Karamatić je podsjetio i da se HVO prvi borio protiv današnjeg ISIL-a.

“HVO se borio protiv ISIL-a u Srednjoj Bosni. Bio je to odred El Mudžahid, oni su uglavnom ratovali s golorukim narodom, a HVO ih je pomeo gdje je god mogao i ja sam ponosan na to”, rekao je Karamatić.

Bosna i Hercegovina je najkompleksnija tema u političkoj stvarnosti u Hrvatske, smatra Knezović i dodaje da je nejasno kako se u Hrvatskoj pogrešno interpretira suradnja između Dodika i Čovića.

“U politički diferenciranoj BiH suradnja se mora tražiti zajedno, a tu ne smije biti licemjerja. Oni ljudi u Hrvatskoj koji se kunu u suradnju sa Srbima. Iste stavove imaju Ivo Banac i Nenad Stazić i to je jako problematično”, kazao je Knezović i dodao da je to priprema terena za legitimaciju Željka Komšića koja bi se trebala provesti kroz emisiju Nedjeljom u 2.

“Mediji i neke politike peglaju u Hrvatskoj, iz nekih svojih interesa peglaju imidž Željka Komšića i to rade tako što pokušavaju ogaditi hrvatsko-srpsku suradnju u BiH”, naveo je Knezović.

“U zadnjih 25 godina nije bilo nijedne presice u Republici Hrvatskoj na temu Hrvata u BiH”, rekao je Knezović i podsjetio na mantru o dobrosusjedskim odnosima.

Kazao je i da je hrvatska politička elita u BiH često licemjerna.

Direktno.hr