Naslovnica Sport Težak udarac za naše Kauboje

Težak udarac za naše Kauboje

Hrvatski rukometaši s maksimalnih su pet pobjeda izborili drugi krug Svjetskog prvenstva u Njemačkoj/Danskoj te u nastavak natjecanja ulaze s četiri boda. Sad Kauboje čekaju utakmice s Brazilom, Njemačkom i Francuskom, ali čelnici Međunarodne rukometne federacije (IHF) u suradnji s domaćinima SP-a čine sve kako bi Červarove izabranike izbacili iz borbe za medalje.

Raspored utakmica drugog kruga Svjetskog rukometnog prvenstva sastavljen je davno prije početka samog natjecanja još u trenucima kad se nije znalo koje će sve reprezentacije izboriti nastup u toj fazi. No, kao i uvijek su prednost u najprestižnijem terminu – onom od 20.30 sati – imale reprezentacije koje su u svojim skupinama u prvome krugu osvojile prvo mjesto. A među njima je – Hrvatska!

I tako će – prema ranije određenom rasporedu – Hrvatska igrati u nedjelju (20. siječnja) u 18 sati s Brazilom, potom u ponedjeljak (21. siječnja) protiv domaćina Njemačke od 20.30 sati, a potom je u srijedu (23. siječnja) od 20.30 sati na rasporedu trebao biti svjetski rukometni klasik s Francuzima.

Da, trebao biti… Ali, čelnici Međunarodne rukometne federacije (IHF) su, gotovo sigurno u dogovoru s domaćinima i organizatorima, odlučili malo ‘korigirati’ raspored odigravanja utakmica.

Tako će Hrvatska u srijedu 23. siječnja derbi s Francuskom igrati od 18 sati,a u elitnom terminu od 20.30 sati snage će odmjeriti domaćin Njemačka i Španjolska! Bez obzira na to što je to izravno pogodovanje domaćinu (zbog TV prava, gledanosti, posjećenosti…) mnogi će reći kako je ova odluka bila – očekivana.

Možda, ali IHF je (zajedno s domaćinima i organizatorima) opalio opaku šamarčinu hrvatskom rukometu, čelnici krovne svjetske rukometne organizacije iskazali su nevjerojatno nepoštovanje prema hrvatskim reprezentativcima, izborniku Lini Červaru i svemu što su do sada – kako na ovom SP-u, tako i na svim prijašnjim – napravili i osvojili.

Ako čelništvo IHF-a možda ne zna, valja ih podsjetiti – Kauboji su svjetski prvaci iz 2003. godine, svjetski viceprvaci triput – 1995., 2005. i 2009. godine, a brončanu medalju su osvojili 2013. godine. Ako im to nije dovoljno, treba li im ‘nabiti na nos’ i to da Hrvatska ima dva olimpijska zlata – 1996. i 2004., te broncu iz Londona 2012. godine. Europska prvenstva? Dva srebra (2008., 2010.) i tri bronce…

No, njima svi ti uspjesi hrvatskog rukometa – čini se – ne znače baš ništa. I dalje je to ‘mala’ Hrvatska, a koliko je samo puta Lino Červar upozoravao na takvo bahato i podcjenjivačko ponašanje prema hrvatskom rukometu! I bio je u pravu. Ali sigurno je da će Lino ovu nepravdu znati okrenuti u vlastitu korist, motivirat će svoje izabranike koji će na teren izaći još i jači!

Tko zna, ako Hrvatska dobije Brazil i domaćina Njemačku, ta utakmica s Francuzima neće imati nikakav rezultatski značaj. Pa će nam biti svejedno u kojem terminu se igra.

Skupina 1 (Köln):

19. siječnja – subota

  • 18:00: Francuska – Španjolska
  • 20:30: Njemačka- Island

20. siječnja – nedjelja

  • 18:00: Brazil – Hrvatska
  • 20:30: Island – Francuska

21. siječnja – ponedjeljak

  • 18:00: Španjolska – Brazil
  • 20:30: Hrvatska- Njemačka

23. siječnja – srijeda

  • 15:30: Brazil – Island
  • 18:00: Hrvatska – Francuska
  • 20:30: Njemačka – Španjolska

Tportal