Naslovnica Život Kućice Dalmatinske zagore

Kućice Dalmatinske zagore

Prolazeći kroz selo Košute prije Trilja na kućnoj adresi Košute 55 živi Josip Dukić, trenutno zaposlen kao čuvar u jednoj tvrtki, živi sa suprugom Marijom i troje djece – Anđela 18, Filip 16 i Ante 9 godina. Josip je poznat kao dobročinitelj koji često ugosti hodočasnike koji pješke hodočaste prema Međugorju kada mu prolaze pored kuće.
Ovaj dobročinitelj, osim što je dobar domaćin, također je i veliki ljubitelj životinja i prirode.Uzgajivač golubova pasmine Ruski agaran i ukrasnih minijaturnih kokoši pasmine Šabo poznat je i po jednom vrlo zahtjevnom hobiju.
Josip izrađuje minijaturne kućice i crkvice Dalmatinske zagore. Kućice izrađuje od kamena iz kojeg izrađuje minijaturne blokove i njima doslovno zida minijaturne kućice. Od alata za obradu kamena koristi minijaturne bušilice i cirkulare, tako da ovaj hobi osim umjetničkog dara zahtijeva i mnogo strpljenja – kućica od kamena se ponekad mora izrađivati i po nekoliko mjeseci. Mnoge osobe koje imaju dara za umjetnost prepoznaju Josipove kamene kućice kao pravo umjetničko djelo koje doista vrijedi. Svaki od izrađenih minijaturnih objekata čisti je unikat i ima odgovarajuću cijenu.
Svoje slobodno vrijeme Josip korisno provodi u izradi kamenih kućica i kapelica. Izrađujući ih, misli su mu usmjerene na Dalmatinsku zagoru koju neizmjerno i bezgranično voli, pa su i njegovi umjetnički eksponati nadahnuti duhom domoljublja, ali i duhom bogoljublja, jer bez Božjeg nadahnuća, ljubavi i strpljivosti nikad ne bi nastala ova unikatna remek djela.
Josipu želimo puno uspjeha u radu i obilje Božjeg blagoslova.
Nadamo se da će jednog dana od svojih eksponata napraviti i prodajnu izložbu.
istina-zivot.com