Naslovnica Gospodarstvo Trune 700 tona klementina, a nama se prodaju one iz uvoza

Trune 700 tona klementina, a nama se prodaju one iz uvoza

Iako ni njih ne otkupljuju, naranče mogu na hladnom stajati do mjesec dana, pa oko 400 tona, koliko je uzgojeno, nije propalo Berbu je ove godine u dolini Neretve čekalo više od 1000 tona klementina posađenih na plantažama čija je površina veća od 50 hektara. No više ih trune na tlu nego što su ih ubrali i prodali.

Istodobno, hrvatske tržnice i police prodavaonica preplavljene su uvoznim klementinama koje se prodaju pod domaće. Berbu su prvo “odgodile” mandarine, koje su se brale do kraja studenog, a potom nije bilo interesa za prodaju zbog niske cijene otkupa.

Sve više uzgajaju i limun

Propadanju je kumovalo i vrijeme, najprije velika vlaga, a poslije jaka bura, koja je “išamarala” slatke plodove. Procjenjuje se da je iskorišteno samo 30 posto ploda. Prije dvije godine otkupna cijena bila je oko pet, a ove sezone 2,80 kuna. – Ja sam svoje pobrao, ali susjed nije uspio. I nije jedini – priča Dragan Bjeliš iz Opuzena, srca mandarina i klementina, vodeći nas do jedne od plantaža na kojoj tone klementina trunu jer ih se nema gdje skladištiti. – Organizirani otkup imali su samo Marinada iz Opuzena i NTL iz Metkovića.

Ovo što je ostalo nitko neće skupiti, kamoli kupiti, a na tržnicama prodaju uvozne klementine pod neretvanske – dodaje. Malo bolje su prošli uzgajivači s narančama koje su obrane još prije Božića. Na 20-ak hektara uzgojeno je oko 400 tona sorti nevelina, taroko i moro. One mogu u hladnom nakon branja stajati više od mjesec dana. Sočne su i slatke, ali ni za njih već treću godinu nema otkupa.

Za 10 kuna po kilogramu neretvanska se naranča prodaje na štandovima od Opuzena do Metkovića. Od neretvanskih poljoprivrednika saznajemo kako je dio njih krenuo i u masovniji uzgoj limuna kojih za sada sramežljivo ima na oko pet hektara. – Ima pojedinačnih sadnica, ali i malih plantaža. Ove godine urod je bio dobar i procjenjuje se da je limuna bilo oko 30 vagona. Oni su, kao i naranče te klementine, eko proizvodi. Kora im nije prskana i mogu se jesti – objašnjava nam Bjeliš koji, poput ostalih poljoprivrednika, nakon puno truda uloženog da bi nepregledne plantaže u dolini Neretve bogato rodile, muku muči gdje voće plasirati i prodati.

10 kuna je okvirna cijena naranči iz doline Neretve na tržnicama. Sorte su moro, nevelina i taroko 30 kuna kuna na tržnicama stoji kilogram kumkvata, citrusnog voća boje naranče, a veličine cherry rajčice. Jede se s korom, a okus mu je kiseo, sladak i ugodno gorak. 2,8 kuna kuna otkupljivači ove sezone nude uzgajivačima za kilogram klementina. Prije dvije godine plaćali su ih oko pet kuna

Prihrana tla i ogrjev

Voćku malenog, ali intenzivno narančastog ploda uzgajaju na oko pet hektara. Od mandarina, klementina, naranči, limuna, pa i kumkvata, koji kod nas baš sad dolazi na rod, moglo bi se lijepo živjeti da je reda u poljoprivrednoj branši, poručuju poljoprivrednici. I dok se odgovorni zaklinju u odgovornost i brigu za hrvatskog poljoprivrednika, za poklon im neretvanski uzgajivači, kako to znakovito rekoše, šalju razglednicu s fotografijama klementina koje nisu završile na tržnici i na stolovima naših obitelji, nego će biti zaorane, a dio stabala ispiljen za ogrjev.

 

neretvanskiportal