Naslovnica Zanimljivosti Evo zašto biste trebali piti sok od šipka

Evo zašto biste trebali piti sok od šipka

Sok od nara (šipka) ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Ako ga još uvijek niste probali, sad je pravo vrijeme!

Pripisuju mu se i antikancerogena te mnoga druga svojstva. Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

U Hercegovini nema kuće u kojoj se dolaskom jeseni ne pravi sok od šipka. Ovaj napitak se pravi sa šećerom ili bez njega na potpuno prirodan način. Šipak mnogi smatraju jednom od najzdraviji namirnica, a malo je poznato da njegov sok poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitetu spermatozoida.

Provedena su istraživanja koja su pokazala kako čaša soka od šipka na dan djeluje kao viagra. Polovica muškaraca koja ga je pila svaki dan je rekla kako nakon mjesec dana osjećaju poboljšanje potencije. Smatra se da je sok od šipka bogat antioksidantima koji povećavaju prokrvljenost penisa. Baš kao i lijekovi za impotenciju, antioksidanti podižu nivo oksida koji relaksira zidove krvnih žila. Ovaj sok smanjuje i rizik od nekolikih vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava e.coli i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Hercegovački portal